21. jan 2005 23:48
Hojla!
Tule sta oba recepta za baklavo, pa se sama odloči, kateri ti je bolj všeč, oba sta preizkušena in dobra:)
Dame najprej (torej moram jaz počakat:), torej tole je recept, ki mi ga je poslala mamamia (saj nisi jezna, ne?Hvala še 1x!), ki ga je dobila pri nekem slaščičarju v Bosni:
Potrebuješ vlečeno testo - jaz kupimo Žitovo, saj mi"mere" idealno gredo na pekač, tako da ni potrebno obrezovanje pa je to še najmanj pomembno, tudi rezali smo že in zlagali trakove...), kilogram in četrt sladkorja, 40 dag grobo zmletih orehov, 250 dag masla.
Orehe zmešaš s četrt kilograma sladkorja. Maslo stopiš, da je tekoče in ga pustiš na majhnem ognju, da se ne bi znova strdilo. Pekač namastiš in na dno položiš štiri ali pet plasti testa, vsako posebej premaži s stopljenim maslom (če slučajno kakšno plast pozabiš premazati, kot se je zgodilo meni, potem se testo zlepi in strdi in je kot bi jedel žagovino). Potreseš z mešanico orehov in sladkorja, da je lepo prekrito, na to daš tri plasti testa, znova vsako posebej premažeš s stopljenim maslom, pa orehi in tako, dokler vsega ne porabiš. Na vrhu naj bo znova pet plasti testa. Še surovo maso narežeš na kvadrate (približno pek krat cm) in zaliješ s preostalim maslom. Pečeš v ogreti pečici, na 200 stopinj, okoli 20 minut oziroma da je testo po vrhu zapečeno in lepo rjavo.
V litru in pol vode zavreš kilogram sladkorja in ko je baklava pečena, jo še vročo prelij z vrelim sirupom in pusti čez noč, da se lepo vpije.
Občutek, koliko sirupa potrebuješ, dobiš sčasoma, odvisno je tudi od globine pekača in količine testa ter orehov, predvsem pa od tega, ali imate raje bolj ali manj sočne baklave.
Grki vem, da jih delajo z lešniki in koncu v sladkorni sirup dodajo limonin sok. Mi te kisline v sirupu nimamo radi, komu pa morda le t ekne.
No, pa še moj recept, od kod je originalno pa se mi sanja ne, je eden prvih, to pomeni, da ga mam še iz otroštva:) uspel je pa ok:
* 250 g margarine (lahko daš pa tudi olje, če želiš)
* 250 g vlečenega testa (jaz sem ga kar sama naredila, lahko ga pa seveda kupiš)
Za nadev:
* 4 žlice sesekljanih orehov
* 4 žlice sesekljanih lešnikov ali pinjol
* 1 skodelica olupljenih narezanih mandljev (jaz nisem komplicirala in sem dala kar cele in jih sesekljala na multipraktik:) lahko pa take tudi kupiš, ampak so dražji)
* 2 žlici popečenih sezamovih semen (več arome je, če so popečena, če te daje čas pa pač "surova" in je tudi ok)
Za preliv:
* 1/2 skodelice sladkorja ali melase
* 3 žlice medu
* melti kardamom
* mleti cimet
* 1/2 skodelice vode
Pazi, da se ti testo ne izsuši! 1 list namaži po obeh straneh z margarino ali oljem, daj na namazan pekač, robove, če ni točno odrezan zavihaj navznoter. Nanj položi drugi list, prav tako po obeh straneh premazan z maščobo, potresi z nadevom, prekrij z naslednjim premazanim listom in spet nadev, testo,... Dokler ne porabiš sestavin, na koncu morata biti spet 2 lista testa, oba spet premazana, da se ne sprimeta. Zadnji list premaži zelo na debelo.
Zdaj razreži baklavo na trikotnike ali rombe - prečne in vzdolžne črte. Daj jo pečt na 180 stopinj az cca 30 min, jaz mislim,d a sem jo pekla še malo dlje, saj vidiš, ko začne dobivat lepo barvo. Pečeno pusti,d a se ohladi.
Medtem naredi preliv: vse sestavine za preliv zmešaj in zavri ter jih prav počasi kuhaj 10 min. S tem prelij hladno baklavo (nekateri pa polijejo čez vročo... Še nisem naredila primerjalnega testa, tak da ne vem... A mi profesija ven udarja, a ne?:) No, skratka, prelij in pusti, da se dobro prepoji, vsaj nekaj ur, še boljše čez noč. Vmes lahko malo nagneš pekač in poliješ spet sok, ki se nateče čez baklavo, da bojo tudi zg. listi dobro namočeni in bo njami:) pa res jo naredi prej, ker takoj, ko je pečena niti približno še niam tistega okusa!
* Mogoče se ti bo obračalo od toliko maščobe, ampak taka je pač grška kuhinja kar se tiče sladic:) No, po pravici povedano, jaz mislim, da nisem porabila niti polovice od 250 g, tak da ni tako hudo, kot izgleda:) namaži toliko, da so dobro premazani, pa bo (sicer se sprime). Če delaš z margarino, premazuj z zgornjim slojem stopljene margarine, ker boš videla, da se dostikrat ločita dva sloja (pri malo manj kvalitetnih margarinah, ki vsebujejo dosti vode, npr. pri praznični Rami, sram jih bilo!!!) in je spodnji v glavnem voda!
Tako, to je to! Bo ok? Za veliko noč pa lahko spečeš Kraljico iz sabe, jo ravnokar jem:) in je njami:) Baklavo smo pa že skoraj celo zmazali... Pa napiši, če mu je bilo všeč:)
Veri