20. jan 2005 9:41
Meni je bil vsec :
RUSIJA: ši (šči)- narejen je iz rdecega zelja , mesa, ... skratka neke vrste čorba, ki pa ima zelo dober okus. Dobri so tudi ruski pirožki polnjeni s sladkim ali slanim nadevom (ponabadi z zeljem ali pa s mletim mesom). Pa seveda da ne pozabim na pristno rusko vodko.
Na splosno pa moram reci, da mi ruska kuhinja ni vsec, za moje pojme prevec tezka(se posebej, kaksne jedi iz zolce BLEK).
TAJVAN: odlična kislopekoča juha (podobnosti s to, ki jo dobite v naših kitajskih kuhinjah je zelo malo), tofu na tisoc in en nacin, razen tistega , ki ga je omenjala Sonja (rece se mu chou doufu) - ta resnicno tako smrdi, da ga tudi v usta ne upas dati. Se ena od meni nejasnih zadev pri Kitajcih, DURIAN - sadež, ki tako smrdi, da se njegovega vonja z lepa ne znebis, se posebej , ce si ga pospravis v hladilnik (zaudarja se dober teden po tem , ko ga vrzes v smeti), meni sadez sploh ni bil vsec. Je pa treba poudarit, da je DURIAN najdrazji sadez na tem otoku, pa tudi v ostalih azijskih drzavah ni poceni. sem jedla kačjo juho na kacji trznici. Da ne govorim o kurjih krempljih , ki jih namakajo v razne omakce. Skratka se bi lahko nastevala. Je pa res, da ce nekam potujes za dlje casa, poskusis tudi lokalno hrano, da dobis en stik z domacini in njihovo kulturo.
Ko ste ze omenjali sushi - meni se zlo dopade, samo brez zelene zadeve spodaj - mislim da se ji rece wasabi (podobno nasi gorcici). Na sploh sem v Aziji zelo rada jedla posusene morske alge, ki so prisotne v japonski kuhinji.