12. jan 2005 10:45
Obstaja ena zelo fajn knjiga grška kuhinja - je v Slovenščini, ampak precej draga - okrog 7000 - to je tudi razlog, da je še nimam
Lahko si jo mogoče kje izposodiš ali pa prepišeš kak recept kar v knjigarni - to jaz na veliko prakticiram:) Potem pa pol teh knjig pokupim:). Jaz sem poizkusila recept, ki je bil kot rekalma za to knjigo - polnjeni lignji na žaru (s feta sirom...) in so suuuuuper! Fant jih totalno obožuje, je pa precej dela!
Sicer je ena tradicionalna zadeva riž z dodatlki, zavit v mlade trtne liste, povezano, spečeno ali skuhano - navadno spečeno in polito s prelivko. Pa seveda giros (isto ko turški kebab), polnjeni paradižniki s kuskusom ali rižem, jogurtne omakice in raznorazni jagenčki... Od sladic vem, da imajo svoj božični kruh, ki je sladek, z mandlji, pa baklave,...
Način priprave: veliko pečejo na žaru, pa giros/kebab verjetno več, kako se dela (rzličnomeso na vrtljivem kolu pečejo in polivajo z mastjo - to težko narediš doma, pojdi na kebab b Lj.), radi uporabljajo jogurt in sveži sir (kako se tega naredi po balkanski metodi, je opisala julija), veliko tudi ovčjega in kozjega. Seveda tudi grozdje (tudi v obiliki vina), paradižniki in sploh morski sadeži. Dostikrat delajo razne nadeve za zelenjavo... Mislim pa, da klasična gr. kuhinja ne pozna testenin, vendart ne vem, samo zdi se mi, da jih nisem nikjer zasledila, zalo radi pa imajo meso. Vse, kar pečeš, peči na olivnem olju, prej daj v marinado iz tega olja iz zelišč - uporabljajo seveda mediteranska: rožmarin, bazilika, origano, timijan, sladka in pekoča paprika,... Pa gotovo še kaj svojega:)
Sladice navadno polijejo s sirupom iz sladkoraja, melaze, vode,... Zato so zelo sočne in zelo sladke. Veliko uporabljajo oreške: orehe, še več pinje/pinjole, pistacije itd...
Več ti bojo povedali drugi, ki majo to ali kako drugo knjigo - v ang. je še ena dobra greek cousine od Awstralian woman weekly magasine. Obstaja še ena mala (A5 forma), ampak ta pa ni dobra (meni ne). Upam, da je vsaj malo pomagalo.
Veri