28. jan 2005 1:53
Juhica, pridno pijem ali jem kefir ze nekaj dni. Mlecnega mislim. No, May mi je poslala pa se vodni kefir in gobico. Tako sedaj delam vodni kefir, melcni kefir iz kefirjevih zrnc in mlecni kefir z gobico.
Vodni kefir je cudivit. Zaenkrat pijem samo to (namesto vode ali soka), okus je prijeten. Delam ga iz 2 l vode, 4zlic sladkorja, pol limone in 2-3 suhe slive (lahko so tudi fige ali rozine ali katero drugo suho sadje) in seveda kristalckov vodnega kefirja (6zlic). Navdusila sem tudi prijateljice in zdaj cakamo, da se mi bodo kristalcki toliko namnozili, da jih bom delila naprej. Drugace je z mlecnim kefirjem, ker ga tule razen mene nihce ne mara! Zaenkrat uzivam samo tistega iz kefirjevih zrnc, ker si je gobica sele dan, dva nazaj opomogla (bila je posusena). V naslednjih dneh pa bom imela ze kefir iz gobice. Potem lahko sporocim, ali je kaksna razlika. Za sedaj opazam samo, da je z gobico delo bolj enostavno, ker jo pac samo poberes iz mleka, zrnca pa precejas. Saj tisto mleko iz gobice tudi, vendar je 1x dovolj.
Mislim pa, da vecje razlike med zrnci in gobico ni. Tako, s prostim ocesom je ista barva, ista oblika, isti vonj in gostota, le da je na pogled gobica ena, zrnca pa izgledajo kot da bi se gobica prelomila na vec delckov.
Sedaj nimam vec tezav s skisanjem mleka. Zgleda, da sem z zivalicami nasla "skupni jezik" in so pridne!
Uporabljam plasticno posodo, pasterizirano, neprekuhano mleko in pokrivam z plasticno folijo. Mlecni kefir se dela 24 ur, vodni pa 24 in vec, obicajno ga delam dan in pol (36 ur). Zorim pa v spodnjem kuhinjskem elementu.
Ce kdo zeli vedeti se kaj bolj natancno, z veseljem pomagam. Imam obcutek, da sem ze postala majckeno strokovnjaka.
(smeski pa strajkajo...)
Pa se to: ce kdo pozna razliko v kemicni oz. bolj bioloski sestavi kefirjevih kultur (gobica, zrnca in kristalcki), se priporocam.
Pa prisrcne pozdrave z vonjem po kefirju....
julia