Ideje prosim

Valkira  

član od: 18.12.2004

sporočila: 6

tema odprta - 29. dec 2004 20:25 | ogledi: 2.667 | odgovori: 3

Za novo leto bi rada nekaj dobrega skuhala. Bolj ko gledam te recepte bolj sem zmedena. Rada bi uporabila tisto kar imam v hladilniku (por, mocarela,francoska solata, radič, sirmotovilec...) in nakupila le tisto kar se v normalni tgovini nakupiti da. Jed bi morala biti lahka za pripravo (hitra priprava), okusna in dobrega izgleda - lahko je več jedi (predjed, jed in sladica). Rada bi nekaj kar bi se jedlo skozi cel večer in ne večerjo, da se nabutaš in dol padeš. Razmišljala sem, da bi pripravila foundi (posodo sem dobila za darilo), ampak nimam pojma kako se to je in pripravlja. Občutek imam, da je to za več ljudi in da se nič ne naješ. Za božič sem pripravila njoke z radičem in pršutom (med recepti) in bilo je slastno. Kaj takega, že preizkušenega potrebujem. Prosim za ideje.

Valkira

julia  

član od: 5.12.2004

sporočila: 513

29. dec 2004 21:10

Valkira, pri nas imamo ze po obicaju za bozicno vecerjo foundi (mislim na mesni, ker obstajajo tudi sirov, cokoladni, sadni...). Najes se, pa se kako! Le da traja "pojedina" lahko tudi nekaj ur, ni primeren za tiste, ki radi na hitro pospravijo, kar je na mizi.. Potrebujes 98% spirit, ki je namenjen kuhanju (dobis ga v lekarni). Le-tega das v gorilno posodico pod posodo za kuhanje. V posodo za huhanje ali cvrenje nalijes olje- jaz uporabljam olivno olje, ki ga pred tem zagrejem na stedilniku, da je vroce in ga potem prelijem v foundi posodo. Ce zelis mesni foundi ti priporocam pljucno pecenko, narezano na koscke, lahko uporabis tudi piscanscje ali puranje meso. Seveda je zelo dobra tudi zelenjava (svezi sampinjoni, cvetaca..)Kar boste pekli si nabodete na vilice in pecete nekaj minut, nato pa peceno pomakate v omakice, ki so okoli foundija. Recepti za omakice najdes na forumu, pred dnevi smo pisali o tem. Ce te se kaj zanima, pa se oglasi. lp julia

suzanar  

član od: 29.1.2004

sporočila: 458

30. dec 2004 10:11

Valkira, imaš posodo za mesni ali sirov fundi? Za mesni je ponavadi kovinska, za sirov pa keramična, lončena... Tudi sirov fundi je zelo primerna jed za tak večer. O fundijih je bilo na forumu že veliko napisanega. Jaz naredim sirovega čisto preprosto: skuto, gorgonzolo in kak topljiv sir, lahko tudi več. To po lastnem okusu zmešam in stopim, potem dam nad gorilnik, kjer z vilicami pomakamo notri koščke kruha , pa tudi koščke kuhanih hrenovk. Naj to ne bo edina jed, a kako urico vam bo zapolnila. Je prijeten obred. Drugače ti pridejo v poštev kaki namazi: tatarc, tunin namaz, šunka-sir namaz .... Za tak večer so priporočljive tudi sarme. Pripraviš jih prej, zvečer samo skuhaš krompir in serviraš. Ker pa ponavadi ostanejo za drugi dan, te odrešijo kuhanja na Novo leto, ko ponavadi ni volje. Prav tako si jaz skuham tudi juho že na Silvestrovo. Sicer je ne preveč maram, a na Novo leto jo kar z užitkom pojem. Suzana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

30. dec 2004 16:39

Fondi je res primeren za silvestersko druženje. Družba klepeta in se zabava, vmes nabada meso (mi tudi krompir, mljac) v olje in potem v omakice, pa sirov fondue (super okus je pol količine grojerja in pol ementalerja, to se me naučili v Švici, z dodatkom žlice vina in nekoliko muškatnega oreška). Praktičen je tudi, ker ni potrebnih veliko priprav oziroma ni kuhe, skratka prednosti je kar precej. Kuharska umentost gostiteljice pa se izkaže v pripravi mesa in omakic. Pozdrav vsem, mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti