Vok

laguna  

član od: 15.9.2004

sporočila: 2

tema odprta - 28. dec 2004 12:06 | ogledi: 1.702 | odgovori: 9

Pozdravljeni,

zanima me, ali pozna kdo dober praznični recept za kuhanje v voku?

laguna

Temo je spremenil(a) laguna dne 28. dec 2004 12:06:59

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

28. dec 2004 18:02

Jaz jih imam polno, samo kaj te zanima? Meso, zelenjava, oboje skupaj, pečen riž, pečeni rezanci z mesom in zelenjavo ali samo z nečim od tega? Morda kak dober curry (svinjski z grahom na primer ali pa z rakci in steklenimi rezanci?). Piščanec, govedina, svinjina, ribe, raki? Sporoči, pa pošljem. Mamamia mamamia

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

29. dec 2004 10:09

Za lguno n evem, mene pa zanima vse:) Obožujem vok, vendar skoraj nikoli v njem ne kuham po receptu, ampak ga narekuje hladilnik:) Vseeno je fino kdaj pa kdaj naredit kaj prav po receptu, zato se priporočam:) Nam so najbolj všeč lepljiva rebrca in mongolsko meso. Če kdo želi, napišem recept, ko bom doma, pri svojem zveščiču:) Hecno, ker v glavnem namreč delam v nejm zelenjavo, ampak tisto je pa vedno brez recepta... Sem že enkrat obljubila,d a bom napisala svojo kitajsko omako, pa je doma nisem več našla, vem da sem si jo 1x napisala, ampak je nikjer ni:( Bo treba na novo kaj iznajt:) Veri

mamamia  

29. dec 2004 18:27

Ok, Veri, bom po praznikih poslal nekaj receptov za vok. Vsega po malem. Sicer pa tudi pri nas diktira vsebino hladilnik, a če je doma sezamovo olje, sojina in ostrigina omaka ter igver in česen, ne moremo zgrešiti. Bom se potrduila in napisala nekaj receptov, pa bomo menjavali izkušnje. Pozdravček, mamamia mamamia

Dusano  

član od: 29.9.2001

sporočila: 322

30. dec 2004 12:12

tudi jaz čakam recepte mamamia , , veri od tvojih pa lepljiva rebrca in mongolsko meso , v kitajski je to prav dobro Dušan

mamamia  

30. dec 2004 16:34

BOm po praznikih poslala nekaj receptov, z veseljem. Mamamia mamamia

mamamia  

30. dec 2004 17:00

Malo me daje koncentracija, pa sem pozabila opozoriti na recepte za pripravo jedi v voku v bazi, tam pod imenom eksotične jedi. Tisti izpod peresa Marinke so prva liga, saj tisti, ki vemo, kdo je Marinka Pečjak, vemo, kje vse je obvladovala umetnost azijske kuhinje (njena knjiga o azijskih kuhinjah je nekaj fenomenalnega, bila je tudi ena mojih prvih kuharskih knjig in je še danes dragocen vodič, sploh ker se skoraj vse potrebne sestavine zdaj dobijo tudi pri nas). Moj prispevek bo v primerjavi z njenimi recepti seveda bolj skromen, a ko so me popotniki, ki so prečesali Tajsko, Myanmar in Kitajsko po dolgem in počez pohvalili, da so jedi iz mojega voka identičnega oksua kot tiste na ulicah Bangkoka, se mi je zazdelo, vsaj malce obvladam pripravo južnoazijskih jedi. Gospe MArinki pa bom večno hvaležna, ker nam je vcepila ljubezen do tamkajšnjega načina prehranjevanja. Pozdrav, Mamamia mamamia

Dusano  

član od: 29.9.2001

sporočila: 322

30. dec 2004 18:34

no pa spet nekaj novega vem , mamamia hvala sej vedno pravim da nikol vsega ne vemo Dušan

Veri  

1. jan 2005 19:16

Srečno novo leto, ljubitelji voka! Torej novoletni recept, kot sem obljubila: vroča lepljiva rebrca. Ravno včeraj sva jih hotela naredit, pa nisva imela niti 1/3 vseh sestavin in sem zato malo (beri fejst) improvizirala - ne boste verjeli, okus pa praktično isti:):):) Fant je reku, da ne bi nikoli ugotovil razlike:) Zato vam bom napisala kar oba recepta - original in mojega, malo za vzpodbudo, da se tudi iz nič da naredit super papico:) In tudi iz zelo slovenskih sestavin zelo kitajsko jed:) Ne se bat imoprovizirat, to je najnajnajlepši del kuhanja, torej: VROČA LEPLJIVA REBRCA * 1,5 kg svinjskih rebrc, nasekanih * 2 žlici arašidobvega olja * 2 stroka česna * 2 žlički nastrganega svežega ingverja * 2 žlici medu * 80 ml čilijeve omake * 2 žlici slivove omake * 2 žlički sambal oelek (začimba v prahu ali pasti s koščki) * 1 žlica rjavega sladkorja * 1 žlica nasekljanih koriandrovih listov Rebrca naj vam mesar lepo naseka, doma jih še razrežite in kuhajte v kropu kakih 10 minut v nepokriti posodi, pene pobirajte iz površine. Dobro odcedite in na vročem arašidovem olju prepražite (najbolje v več rundah), dokler ne dobijo rebrca lepe skorjice - po želji - mi imamo radi bolj zapečeno. Med tem zmešajte vse ostale sestavine v skledici, dajte vsa že pečena rabrca nazaj v vok in zalijte z omako. Mešajte, dokler omaka ne zavre in postrezite - ampak ne kakim nobel gostom, ker se ta jed je z rokami in se zelo paca - imas lepljive prste, od tod ime:) In se moja prirejena verzija: VERINA VROČA LEPLJIVO REBRCA * 1 kg svinjskih rebrc ali vratovine * 2 žlici olja (za cvretje, ker zdrži višje temperature) * 1 manjši paradižnik * 2-3 stroke česna * 2 žlički nastrganega svežega ali na koščke narezanega kandiranega ingverja * 1 vložen ali suh nasekljan čili brez semen (razen če imate radi zelo pekoče, dodajte še semena) * 2 veliki žlici medu * 1 žlica paradižnikove mezge * 1 manjša žlica (več kot žlička) ajvarja * pol kozarčka omake za sladko kislo raco ali kake druge omake ali voda + škrob + riževo vino + začimbe * 2 žlici slivove marmelade * 2 žlički sambal oelek (začimba v prahu ali pasti s koščki) ali mešanica začimb po okusu: koriander, fivespice powder, limonina trava, piment... * 1 žlica rjavega sladkorja * cca 0,5 dl vode, po želji, odvisno, kako gosto omako imate radi * 1 šopek nasekljanega petršilja * če iamte radi zelo pekoče, dodajte v omako še žličico mletega čilija) Rebrca ali vratovino naj vam mesar lepo naseka, doma jih še razrežite na kose, dolge cca 5-10 cm in kuhajte v kropu kakih 10 minut v nepokriti posodi, medtem pobirajte pene iz površine. Dobro odcedite rebrca in jih na vročem olju v voku prepražite (če je večja količina v več rundah), dokler ne dobijo rebrca lepe skorjice - po želji - mi imamo radi bolj zapečeno. Med tem zmešajte vse ostale sestavine, razen petršilja, v skledici, omake naj bi bilo za eno jumbo šalco. ko so rebrca pečena, jih zalijte z omakico in mešajte, dokler omaka ne zavre, če je preredka, jo še malo pokuhajte, dodajte še petršilj in postrezite - ampak ne kakim nobel gostom, ker se ta jed je z rokami in se zelo paca - imas lepljive prste, od tod ime:) Poizkusite obe, ne morete verjet, koliko se da zgoljufat z malo iznajdljivosti:) Ali pa vsaj eno:) vem, kaj si mislite o kombinaciji meso + med+ sladkor, ampak je dobro, res! To jesta celo moja mami in sestra, ki na splošno ne marata mesa, pa tudi moj bratec, ki se sicer odpove vsemu, kar ima kosti, te pa z veseljem obira:) Pa še precej poceni je prirejena verzija, morate priznat - sploh v primerjavi z originalom:) Probajte in se oglasite, bi res rada vedela, kaj si mislite o prirejeni verziji:) Veri

Veri  

1. jan 2005 19:32

V moji verziji je manj rebrc in več omake, ker smo nori nanjo, lahko pa seveda delate tudi iz 1,5 kg rebrc! Moje žlice so vedno zvrhane! če imte radi malo omake, dajte ravne žlice in manj vode. Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti