14. dec 2004 22:12
Pozdravljena Zala,
Jaz skoraj vsako leto spečem medeno hišico, na enak način spečem tudi jaslice.
Navadno prvi dan spečem vse štiri stranice hišice, streho in seveda podlago (na kateri potem stoji hišica in smrečice, zajčki, snežak,...).
Drugi dan okrasim stranice in streho. Stranice najprej premažem z zelo gosto zmesjo sladkorja v prahu, beljaka in temnega kakava (da je zmes rjave barve), preden se obloga strdi posujem po stranicah čokoladne mrvice ali mlete lešnike, kokos,...oklna obrobim z na palčke narezanimi mandlji, zdraven pa prilepim tudi polkna. Če imam veliko volje polepim stranice z na lističe narezanimi mandlji, tako je videti kot prava lesena hišica, še posebno, če streho prelepim z orehovimi jedrci. Streho enako premažem in prilepim smartis pisane bombončke ali pa cele polovičke orehovih jedrc, včasih polovičke mandljev. Smrekice pobarvam z isto glazuro, ki pa ji ne dodam kakava, tako so bele, okrasim jih še z jedilnimi srebrnimi perlicami. Tako okrašene stranice pustim sušiti čez noč.
Tretji dan lepim skupaj. Zmes za lepljenje mora boti resnično čvrsta, saj je ta del najzahtevnejši. (Na en beljak 250g sladkorne moke) Pomagam si z vrečko, ki ji prerežem "konico", da potem brizgam zmes po robovih. Najprej rob prve stranice, jo pokončno postavim na podlago in kmalu nato dodam še drugo, da se opitara. (Tu pride zelo prav tretja roka za pridržat.) Ko je konstrukcija postavljena počakam vsaj dve uri, da se strdi, šele nato prilepim še streho. Večja kot je hišica, težje je in dalj časa je potrebno pridržati streho, preden se dovolj zlepi. Nazadnje prilepim še smrečice, snežaka iz marcipanove zmesi in živalice, ki jih spečem iz medenega testa (z modelčki za piškote ali modelčki za plastelin.) Vse skupaj potresem s sladkorno moko, da je videti zasneženo.
Upam, da sem ti bila v pomoč. Ni tako težko kot zgleda, vzame pa veliko časa. Jaz naredim raje dve manjši hiški kot eno večjo, ker je prej narejeno (v dveh namesto v dtreh dneh).
Srečno!