1. dec 2004 18:12
Jaz sem delala mufine po zelo različnih receptih, včasih je bilo testo zelo gosto in trdno, drugič čisto tekoče, ratali so pa obakrat... Tako da se ne boj poizkušat različnih receptov. Mogoče si kdaj pozabila dodat pecilni ali sodo - ponekod je treba dodat oboje - torej dodaj oboje:)
Glede papirnatih lončkov pa tako: so praktični, ker ni toliko pomivanja in mufini lepo zletijo iz modela, pa še dlje ostanejo sveži, ker papir zadržuje vlago. Spečejo se tudi - vsaj meni - čisto lepo v njih. So pa smotani za jet, ker moraš potem mufin olupit. In meni je všeč tista skorjica, ki se naredi ob stiku testa in vroče kovine:) Samo moraš pa res dobro namastit pekač, da jih dobiš ven - če nimaš kakega posebneg pekača (silikonski...). Papirčki so fajn, če se ti mudi in nimaš časa mazat, pa počasi ven dajat in če velikokrat delaš mufine pa je tvoj pekač zanje od uporabe že čisto spraskan - kot moji:)
Tudi glede temperature jaz nisem tako natančna - jajca so vedno direkt iz hldailnika, sladkor je na sobni oz. kuhinjski T, kar je 25 st. + , moka iz kleti recimo na 15 st., pa vseeno ratajo in lepo narastejo. Res pa je, da imam na splošno srečo glede tega - vsa peciva in kruh mi lepo narastejo - taka karma očitno.
Zato tudi ne kompliciram okoli tega - če pa bi bili trdi, bi pa verjetno probala...
V vsakem primeru pa testa ne mešaj predolgo - ne glede na zaporedje sestavin (večinoma je res suhe skup in mokre skup, ni pa vedno)! Jaz imam vedno ravno obratne izkušnje - rata mi navano 18 mufinov, kjer naj bi jih bilo 12... Skratka zelo narastejo:) Ne predolgo mešat, pa bo! Po moje je fora v tem. In sadje dodaj na koncu! Če dodajaš sadje, pred tem ne zmešaj čisto, ker boš malo zmešala še, ko ga boš dodala...
Veri
Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 01. dec 2004 18:15:11