Makluba??!

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

tema odprta - 8. okt 2004 23:06 | ogledi: 3.353 | odgovori: 5

Pozdravljeni,

zdi se mi da sem enkrat na kulinariki našla en recept za "maklubo" - nekakšno orientalsko rižoto s pinjolami ali mandlji....mogoče kdo to pozna ali pa mi pomaga pri iskanju recepta? V iskalniku ne najdem ničesar....Jedla sme jo včeraj in je bila zelo dorba, zato bi jo rada naredila še doma.

LP

Zala

Avena  

član od: 14.7.2003

sporočila: 277

9. okt 2004 21:03

Ne Zala, recept za maklubo je bil enkrat objavljena na MON-u. Ampak tisti recept je s piščancem, če ga ne boš našla, ti ga lahko prepišem, imam nekje shranjenega. Avena

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

10. okt 2004 14:08

Zala, tole je bilo enkat na enem forumu, ne vem, katerem, ne vem linka, imam samo kopijo, tudi ne vem avtorja, sigurno pa nisem jaz. Mensaf sem jedla in je res dober, imam še en poseben recept za mensaf. Povej, če te zanima. LP Fani **** Makluba Makluba je tipična palestinska jed. Podobna jordanska z ovčetino se imenuje mensaf. V ogromni posodi opražiš čebulo in nekaj česna, najbolje na olivnem olju. Dodaš razkosanega piščanca. Zaradi specifičnega okusa, ki ga ima vsak kos zase, mora biti res cel piščanec in ne samo krila ali samo krače. Posoliš in obilno začiniš s curryjem, kurkumo, koriandrom, mešanico poprov, malo bazilike, cimetom (ki je osnova arabskim jedem) in malo paradižnika. Na kratko zdušiš in dodaš riž. Uporabiš riž Basmati, eno pest po osebi. Zaliješ z vodo toliko, da pokrije riž in meso ter kuhaš. Posebej na olivnem olju opražiš jajčevce in na koščke narezano cvetačo. Ko sta riž in meso skoraj kuhana (na zmernem ognju to pomeni takrat, ko voda povre), dodaš jajčevce in cvetačo, vse med seboj pomešaš, nato še 10 minut pustiš na zmernem ognju. Na maslu opražiš pinjole, ne premočno, da ne dobijo okusa po žarkem. Lonec z mesom in rižem pokriješ z velikim pladnjem in ga obrneš, tako kot otroci delajo potičke. Beseda "makluba" namreč pomeni "obrnjena". Posipaš z opraženimi pinjolami. Postaviš na sredo mize, od koder si vsak jedec vzame svoj del. K maklubi postrežeš jogurt, ki mu dodaš na drobno narezane sveže kumare in obilo česna. Na krožniku si namreč vsak zase glavno jed zmeša s poljubno količino jogurta.

Avena  

član od: 14.7.2003

sporočila: 277

10. okt 2004 14:21

Ja, to je to. Avtor: modra (MON) Ravnokar sem ga našla v svojih zapiskih ) Avena

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

10. okt 2004 16:54

UH, havla lepa obema! Bom enkrat pripravila, ampak s piscancem. Fani, zanima me se recept za mensaf. Obozujem bliznji vzhod - tako pokrajino, kulturo, ljudi, njihov stil in tudi hrano. LP Zala

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

11. okt 2004 8:04

Zala, že vidim, da sem se zarekla. Recept za maklubo me je tako spominjal na mensaf, da sem v spominu to združila. Res pa je, da sem v Jordaniji jedla tale mensaf in največ, kar je, ga lahko opišem. Prinesli so tako, kot piše za maklubo, na velikem pladnju na sredo mize eno veliko goro hrane. Imeli smo jih na sumu, da bodo to naredili, zato smo naročili za pol manj oseb, kot nas je bilo, vendar ni nič pomagalo. Osnova je bil kuskus in ovčetina. Meso je bilo pečeno nekako v velikih kosih, zraven je spadalo, da mora natakar pri mizi narezati na manjše kose in vsakogar posebej postreči. Vsakemu je naložil nekaj kosov mesa in kuskusa. Po vrhu so bile potresene popražene pinjole, glede na to, da je bil to najboljši del, je moral natakar paziti tudi na to, da je vsakomur naložil enako pinjol. Zraven je bil v jušniku nekakšen jogurt oz. jogurtova juha, toplo, slano; kot bi v razredčen jogurt zlil mesno omako. Meso je moralo biti pečeno posebej, saj je kuskus takoj kuhan. Po moje je bil kuhan (ali soparjen) posebej, vseeno se je kuskus mešal in napojil z mesno omako. Toliko o mojih vtistih. Pozdrav, Fani

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti