23. sep 2004 18:39
Verjetno sem že zamudila....pa vseeno, bodo pa moje ideje prišle prav kdaj drugič, ko boš zopet cvrla krofe :)
Glede na to, da ti je ostalo kar 10 beljakov, se ti najbolj splača narest indijančke ali pa beljakov kolač, lahko pa narediš tudi pence, vendar boš tam porabila le 2 beljaka.
1. INDIJANČKI
sestavine zadostujejo za približno 12 srednje velikih indijančkov.
2 dl beljakov (približno 4 ali 5 beljakov - odvisno od velikosti jajc)
50 dag sladkorja
1dl vode
biskvitni piškoti za podlago (jaz jih navadno kar kupim)
jedilna čokolada
Beljake in 25 dag sladkorja mešamo, da dobimo trd sneg. Nato kuhamo vodo in preostalih 25 dag sladkorja toliko časa, da se voda nekoliko zgosti. Počasi jo vlivamo v sneg ter mešamo. Dobljeno gosto maso nabrizgamo na podlago (piškoti ali oblati), nato pa jih pomočimo še v čokoladni obliv ter jih pustimo na hladnem, da se čokolada strdi. Čokoladni obliv naj bo bolj tekoč.
2. BELJAKOV KOLAČ
2,5 dl beljakov
2,5 dl sladkorja
2,5 dl moke
1 pecilni prašek
1,5 dl mletih orehov
1 dl kokosove moke
1 reber naribane čokolade
sok pol limone
1 dl v rumu namočenih rozin
žlica ruma
cimet
Napravimo sneg, dodamo sladkor, čokolado in limonin sok. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, orehe, kokos in cimet. Tej zmesi narahlo primešamo prvo zmes s snegom ter dodamo še rozine. Pečemo približno pol ure na 175st.C Pečeno tako odstranimo iz modela in ohlajeno narežemo. Po želji lahko prelijemo tudi s čokolado.
Ta kolač je izredno hitro pripravljen, pa še tehtat ni potrebno.
3. PENCE
količine ustrezajo polovičnemu pekaču
- 375 g sladkorja
- 75 g vode
naj počasi vre toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi
- 2 beljaka
stepeš v trd sneg in počasi dodaš
- 3,5 malih žličk sladkorja
- 20 g želatine v prahu
- 5 g vode
Ko želatina nabrekne, ji dodamo stopljeni sladkor z vodo (še vroče, da se potem želatina stopi), sneg in
- 50 g kokosa.
Pekač izdatno posujemo s kokosovo moko in vanj vlijemo maso. Damo za 2 uri v zamrzovalno skrinjo, nato razrežemo na majhne kvadratke, ki jih še iz ostalih strani povaljamo v kokosu (ker je lepljivo). Hranimo v hladilniku.
Te pence marsikoga spominjajo na tiste "kitke" oz na "masmelos" bombone (ne vem točno, kako se imenujejo).
Upam, da te je vsaj kakšen moj recept zamikal da ga sprobaš....
lep pozdrav
Maja