Evo, še jaz, pa se menda ponavljam, se mi zdi, da sem to že ene desetkrat zapisal: Alternative: štedilnik na drva, plin, steklokeramika, indukcija? Štedilnik na drva ne bom posebej obravnaval, to je za ( kulinarične ) romantike ( Nola ), za kakšen vikend, ne predstavljam si ga v bloku. Tudi v družinski hiši: vstaneš se zjutraj, pa sekito v roke, nasekat les, pa zakurit ( zebe te kot cucka ), pa vodo za kavo dat, pa počakat ta se tisto železje segreje, voda zavre........... Glede kulinarike: ni ga čez plin, v 99 % prekaša vse ostalo, glede čistoče pa totalna beda. Glede čistoče: Ni ga čez indukcijo, tudi pri meni je zmeraj čisto, glede kulinarike, recimo ene 80 % prekaša ostalo. Steklokeramika: glede kulinarike, recimo ene 80 % kvalitete. Po moje, zmagovita kombinacija: 2x steklokeramika+2x indukcija pa še: Plin: edina kulinarična pomankljivost je kakšno fino dušenje, ki naj bi trajalo nekaj ur, je težko nastavit, posebej manjšo količino. Indukcija: Mleko se praktički ne da skuhat, da ti ne uide. Problem je tudi skuhat kavo za enega. Zna bit problem, recimo, če hočeš dušit čebulo, dalj časa, da ti ne porjavi, moraš bit mal umetnika, bodoči, da se toplota akumulira v debelejšem dnu, čeprav reagira trenutno, akumulirana toplota ti čebulo zažge, problem je tudi skuhat puding, tudi za ribe speč je treba bit mal umetnika, palačinke so tudi zgodba za sebe. Steklokeramika: res ni tako hitra kot indukcija ( pa kam se mudi ), idealna za dušenja, zelo lepo se duši narahlo, lahko nastaviš nekaj dušit, naštimaš nizko moč in greš po nakupih ( skor dobesedno ), nič se ne bo zažgalo. Edina pomankljivost je hitrost ( v primerjavi s plinom in indukcijo, seveda je mišljena hitrost, koliko časa rabi da zavre, potem je itak vse enako). Čisti se lahko, vendar ne tako kot indukcija. Pa še to: Steklokeramična in indukcijska plošča je " občutljiva " na odrgnine, ki lahko nastanejo od emajlirane posode, posebej, če je kaj poškodovana. Za indukcijo se obnesejo vse emajlirane posode, le je treba pogledat, da je dno ravno, da ni izbočeno ali morda ulubljeno ( to z dnom, velja tudi za steklokeramiko ). Vse prej napisano je sad lastnih izkušenj. Torej, še enkrat ( po moje ) zmagovita kombinacija: 2+2
ežoj |