30. avg 2004 12:52
Po celomesečni odsotnosti, danes sem le uspela malo pobrskati po Kulinariki. Prejšnji teden sem se vrnila z dopusta, bili smo 15 dni v Ražnju pri Rogoznici - Primošten. Moram povedati, da smo vsak drugi, tretji dan pekli pod peko. Seveda, gazda, ampak jaz sem kar z očmi požirala njegove gibe in postopke, kako to dela.
Zakuril je ogenj, nad ognjem ima neko kuko, kjer je obesil tisti pokrov (zvon), da se segreva. Čez pol ure, ko je bila že žerjavica, je ogenj razgrnil in naredil prostor za posodo (okrogla posoda iz rostfraja, premera cca 40 cm - podobna tistim pladnjem, ki jih imajo kelnerji)
2,5 kg teletine, 2 kg olupljenega celega krompirja, 2 - 3 krompirčka, 2 - 3 cele čebule, nekaj strokov česna, bučke, malancani. Vse to smo posolili, z roko premešali in dali v posodo. Posodo je dal na prostor, kjer je razgrnil žerjavico, pokril s pokrovom (zvoncem) in nanj zagrnil žerjavico. Čez dobre pol ure je odkril in obrnil meso, potem čez 15 minut še enkrat, na koncu pustil še kakšnih 20-25 minut. Vse skupaj pečenja dobra urica.
Vam povem, če ne bi bila posoda iz rostfraja, bi še njo pojedli, tako je bilo dobro. Na enak način dela tudi iz svinjskega in jagnječega mesa.
Tisti zvon - pokrov sem pa videla na tržnici v Rogoznici.
Pozdravček.