1. sep 2004 7:20
Ojla, pripenjam prvo mnenje mag. Barbare Gazvoda o 3MD (prekopirano iz med.over.net): 3MD-jevke, kot so se imenovale, sem precej časa spremljala. Zadnje čase mi to ne uspe več, a upam da si bom lahko v bližnji prihodnosti vzela spet nekaj časa in malo prebrala njihove poste. Uspeh 3MD diete je predvsem v njeni enostavnosti. Pravila, če se jih držite, vam omogočajo, da težko pojeste čez dan preveč kalorij. In tako hujšate pač zaradi kaloričnega deficita. Tako kot pri vseh redukcijskih dietah. Ne glede na to, kakšno hrano jeste, če boste pojedli manj kot porabite, boste shujšali. Trik raznolikih diet je samo v tem koliko zdrave so, predvsem na dolgi rok, v kolikšni meri nam ustrezajo (glede časa prehranjevanja, načina priprave hrane, okusa hrane, nenazadnje dosegljivosti posameznih živil, cene živil itd.). V roku treh mesecev se vam seveda metabolizem prilagodi načinu prehranjevanja, ampak nihče vam nikjer ne opiše na kakšen način, mar ne? Deluje kot da je to samo bavbav, da bodo udeleženci-ke res tri mesece manj jedli-e kot je potrebno, da bo učinek res viden. In po treh mesecih? Izgubili ste določeno število kilogramov. Koliko od teh kilogramov je bila dejansko maščoba, koliko voda in mišična masa, te informacije vam ne more dati najbrž skoraj nobeden-a od udeležencev. V čem je problem? Če izgubljate težo počasi in samo maščobe, boste pridobljeno težo veliko lažje tudi obdržali. In nenazadnje je pravzaprav cilj zmanjšanje maščobnih blazinic in ne sama izguba kilogramov. Meni osebno se zdi 3MD dieta dolgočasna, enolika in na zelo trhlih temeljih, kar se tiče zdravja. Moj krožnik mora biti čimbolj pestrih barv v vseh odtenkih, da se dobro počutim. V roku treh mesecev do večjih zdravstvenih problemov, vidnih tudi navzven, najbrz ne bo prišlo, in mislim da je to tudi glavni razlog za omejitev na tri mesece in opozorilo, da diete ne smete ponoviti pred iztekom določenega časa. Saj se tudi sama včasih izgubim v poplavi informacij, sploh če se poskušaš lotiti vsake podrobnosti kot je moja navada. Nato se moram opozoriti, da stopim korak nazaj in poskušam dobiti celotno sliko in izluščiti rdečo nit. In naj se še tako ukvarjamo z raznimi mehanizmi in učinki določenega živila - ko gre za hujšanje žal ne gre drugače kot da pojemo manj kalorij kot jih porabimo. Ali da porabimo več kot jih pojemo. S pozdravi, mag. Barbara Gazvoda. sissi