Napaka v receptu

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5197

29. jan 2025 10:18

Ko smo že pri francoski solati - čisto mimogrede. Ali kdo ve, od kod izvira "francoska solata"? Kakšna sploh je "klasična" ali "originalna" ? Receptov kroži naokoli vsemogoče, tako kot za štruklje, vsak ima svojega. 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15835

30. jan 2025 11:21

limnol je napisal/a:

Ko smo že pri francoski solati - čisto mimogrede. Ali kdo ve, od kod izvira "francoska solata"? Kakšna sploh je "klasična" ali "originalna" ? Receptov kroži naokoli vsemogoče, tako kot za štruklje, vsak ima svojega. 

Sonja

Izvira iz Rusije, kjer jo je v 19. stoletju prvič pripravil kuhar iz Belgije v restavraciji Ermitaž.  Zdaj se mi ne da brskat po več podatkih. V Franciji ji pravijo salade Macedoine.  Vem iz prve roke, ker ko sem bila prvič v Parizu in povprašala teto po francoski solati, me je debelo pogledala in mi povedala, kako ji rečejo Francozi. V Srbiji ji rečejo ruska, tudi v Italiji in Grčiji, v Nemčiji in Avstriji italijanska, obstaja pa menda še več različnih imen v različnih delih sveta. V ZDA je to kakr krompirjeva solata, ena od izveb pač. 

Originalni recept kuharja Olivierja je menda skrivnost,  vseboval je tudi kaviar, kapre in rakove repke ter menda celo meso ptic. Po oktobrski revoluciji so te drage sestavaine zamenjali z drugimi in nobel solata je šla rakom žvižgat. Po vseh varijantah francoske, ruske makdeonske ali kakršnekoli solate že naj bi se ruska in francoska razlikovali po tem, da je v ruski tudi šunka. Ali to drži ali ne, v tej vsesplošni zmešnjavi sestavin in imen niti ni več pomembno. Osnova naj bi sicer bila iz krompirja, korenčka, graška, kislih kumaric in majoneze, potem na nadgradnja kakor komu paše. 

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4557

31. jan 2025 8:32

Da bo zmeda še večja, se priključijo še Italijani: solato naj bi na francoski dvor prinesla Katerina Medičejska.

bm1950, take reči se ponavadi rešujejo pod receptom ali pri uredniku.

lp, mzm

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5197

31. jan 2025 9:51

Hvala obema! Saj zapomnila si ne bom, sem pa povsem pomirjena. 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?rimljanka
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti