Pozdrav, zanima me kakšne so izkušnje z pečenjem v glinenem saču ali rimskem loncu bolj se nagibam na sač. Kako je za čistiti in kje bi dobil kvalitetnega? Slišal pa sem, da imajo v Bosni Grnčarski sač, ki me zelo zanima. Hvala
Glineni sač
4. nov 2021 19:30
Je kar razlika med peko v kovanem in glinenem saću. Imam pravi sać/peko, torej kovinskega, in tudi rimski lonec oziroma glineni pekač ali "zemljani sać". >Rimski lonec (roemertopf) uporabljam za peko v pečici, kovanega pa seveda le na žerajvici. Za večje kose mesa - na primer celo jagnječje stegno ali pleče, večji kos teletine, cela hobotnica, v glinenem pa pečem z zelenjavo manjše oziroma srednje velike kose, dodam tudi krompir. V roemertopfu delam tudi kak zloženec s fižolom in klobaso na primer, česar v kovanem ne bi delala.
Moj glineni pekač je star več kot 35 let, ni več tako lep kot je bil na začetku, a meni je tudi star lep. Kot ženske, ki z leti le pridobivamo na kakovosti in notranji lepoti.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Korenčkova juha
Bučni mufini s kremastim nadevom