25. jun 2020 5:57
Jaz čebulo za golaž dobro potenstam, da rahlo porjavi, jo malo solim in na koncu preden dodam tudi pocvrte koščke mesa še spasiram s paličnim mešalnikom. Nato dodam pocvrte koščke mesa, česen in ostale začimbe, lahko tudi paradižnikovo mezgo in malo zalijem z vodo ter počasi dušim kakšno uro ali dve odvisno od mesa. Vmes mešam in če tekočina preveč izhlapi tudi dolijem vodo, lahko bi tudi malo vina, vendar pri nas nimamo te navade. Čisto na koncu vse skupaj povežem z malo moke, toliko da poveže omako nič več in dokončno uravnam slanost in pikantnost.
Je pa tako kuhanje golaža proces ki od začetka do konca traja tudi nekaj ur (3-4 ure) in tudi količina drobno narezane čebule in mesa mora biti primerna (1:1) - ne kuham golaža iz manj kot 2 kg mesa (višek dam v skrinjo še v fazi pred dokončanjem, ko je čebula dobro potenstana in meso lepo zmehčano, preden dokončno začinim in zgostim). Iz manjših količin mesa meni ni nikoli ratal tako okusen golaž kot če kuham več skupaj in pa čebule nikoli ne nasekam v mešalniku ampak vedno narežem na manjše koščke - čebula nasekano v mešalniku se težje stopi in meni ima tak gniloben oz. čisto drugačen okus in vonj kot če čebulo narežem. Vedno jo prepasiram, ko je že dobro potenstana in lepo rjava. Tudi koščke mesa, medtem ko tenstam čebulo, malo začinim (sol,poper, česen v prahu) na hitro popražim na malo maščobe v ponvi, da porjavijo, ker tako ostanejo sočnejši, bolj okusni in dajo lepo barvo golažu.
Sicer je pa načinov kuhanja golaža nešteto - vsak pozna svoj način in če je z njim zadovoljen ga ohranja, drugače pa išče nove navdihe.
Naj vam lepo uspe.
tedyka