22. apr 2020 9:13
pinguwin je napisal/a: |
mamamia, kak pa skuhas ti ribo? Kuhana je tudi meni dobra v dalmatinski ribji juhi, ampak za to ne rabis glih orade:)
Drugac pa zdaj ko mam malo prevec casa sem se spomnila, da mi je en ribic rekel, da mores ribo neocisceno zmrznit.
LP
pinguwin
|
Ni nuno, da je orada, lahko je tudi brancin, ribon, škarpena, skuša. Za na lešo mora biti riba kvalitetna.
Imam posebno posodo za kuhanje rib, tako podolgovato, s kovinskim stojalom z luknjicami, da riba ni vsa v vodi, ampak bolj na pari. Zavrem vodo z nekaj zrni popra, listom lovorja, malo korenčka in korena petršilja, nekaj strokov česna, rezina limone. Ko to zavre, dam v posodo ribo, pokrijem in kuham, dokler riba ne izbulji oči oziroma 10 do 15 minut, če riba ni prevelika. Korenje potem drobno narežem in zmešam z vodo, v kateri se je riba kuhala, dodam še svež sesekljan peteršilj, nekaj kapljic vina ali limoninega soa in s tem prelijem ribo.
Raje kot tako pa že nekaj časa ribo pripravljam na pari. Imam kuhalnik za pripravo jedi na pari, in dam ribe v te predale, ki gredo nad podoso z vodo, v drugo posodo nad paro pa nekaj zelenjave. Okoli 20 minut traja, da je riba gotova. Prelijem jo samo z malo olivnega olja, drugi del družine pa olju doda še kakšno mešanico začimb za ribe. Da je kosilo res lahkotno, zraven jem le kuhan krompir s peteršiljem.
Pri kuhani ribi je pomembno, da meso ostane čvrsto, da ne začne razpadati ker je prekuhano in se potem napije vode in je vse skupaj res videt neokusno. Verjetno zato mnogi ne marajo kuhane ribe.
mamamia