V naši firmi imamo menzo v kateri vlada slovenski kuhinjski gigant z imenom Sodexo. Ker je obrok relativno majhen, si vedno še kaj kupim da potolažim zdolgočaseni želodec.
Zanima me kako je predpisana količina hrane, ki bi jo moral dobiti na krožnik?
Če na krožnik od stare sitne tete, katere telo spominja na prekrasno viliamovko v času obiranja hrušk, na krožnik dobim kepco riževih rezancev, polito z nekakšno skromno in razvodenelo obaro v kateri izstopa par koščkov verjetno v včerajšnjem golažu kuhanega mesa, človek dobi nostalgijo na osnovnošolske čase ko je pridno hodil na repete.
Zanima me kako izmeriti če si na krožnik dobil ustrezno količino hrane? Ali je količina predpisana po standardu? Kako se standard imenuje in kaj v njem piše ali pa se ga lahko prebere na spletu?
Krožnika v katerem so različne stvari verjetno ni smiselno dajati na tehtnico.
Kar se mi zdi edino smiselno je velikost zajemalke za preliv.
Če je zajemalka polna potem bo vsak dobil enak delež.Teta vedno zajame polno zajemalko in preden zlije na krožnik, izlije ven kakšen centimeter. Količina v centimetru na zgornjem delu pa ni enaka kot v tistem centimetru na spodjem delu zajemalke.
Ali zajemalka ki ni polna pomeni da je količina manjša kot bi jo moral dobiti? Ali pa se lahko kuharca izgovori da ima večjo zajemalko kot bi jo morala imeti?
Če bi jo prosil če lahko dobim malo več preliva, bi zopet ponosno zajela celo zajemalko, vsebino izlila nazaj, in na krožnik arogantno nakapljala tistih nekaj kapelj ki bi ostale v zajemalki.
Za riževe rezance in krompir je drugače in nimam pojma kako bi se lotil merjenja. Teta se ga loti tako da ga da na krožnik in potem še pritisne/razmaže po krožniku da krožnik izgleda bolj poln.
P.S.: Najboljšo malico jim uspe narediti tisti dan ko je anketa. Tisti dan je okus in velikost obroka hrane primerljiv s pravo restavracijo. Celo krompir je tisti dan takšen kot se spodobi. Žal pa je anketa le en dan v letu.
Temo je spremenil(a) vegetar dne 9. nov 2019 11:12