23. okt 2018 14:15
Res je, tudi sama sem malce poguglala. Rodila sem se leta 1950, ko je bilo na planetu Zemlja 2.5 mrd prebivalcev. Zdaj oz. leta 2017 smo že pri številki 7.5 mrd. Če se samo spomnim svojega otroštva, tako kot je rekla Marjja, smo hodili po nakupih z mrežo, s cekarjem, ni bilo vrečk za vsak krompir ali jabolko. Moja igračka je bila rjav medvedek in sikanice, poslušali smo radio, vozili se s kolesi, igrali na dvorišču, zaspali s sončnim zahodom. Zelo malo smo trošili. Ne rečem, da bi še želela tako živeti, a tako kot to delamo sedaj, pa pelje v velike težave. Ravno prejle sem na prvem poslušala poziv, naj embalažo primerno stisnemo, da čimbolj zmanjšamo volumen, naj pametno kupujemo sveče, skratka pazimo pri embalaži, saj je nimamo več kam dati. Toliko mesa kot se ga poje sedaj, se menda še ni v človeški civilizaciji. Ravno vzreja goveda pušča velik ogljični odtis, kar je za ozračje zelo slabo, menda še več kot avtomobili. Ni treba nadaljevati, pa tudi ne želim biti pametna, ker to ni moj izum, okoljevarstveniki že bijejo plat zvona. In ne, ne želim polemizirati, ker to ne bo prineslo uspeha, samo dodati svoj kamenček kot prispevek k večji ozaveščenosti.
naor