9. jun 2011 20:37
Trixi je napisal/a: |
Blanchy, kako pa narediš višnjev liker?Mi zaupaš tvoj recept? Vem, da so češnje manj aromatične, pa vendar sem ga sama okusila v eni dobri gostilni v Zalem logu. Letos pa bi malo probala, ker sem češnje dobila v dar. |
Trixi, višnje naložim v steklen kozarec (prav za ta namen imam velikega, 5-litrskega) izmenoma s plastmi sladkorja, dodam še kakšnih 10 zdrobljenih višnjevih koščic (za še boljšo aromo) in vse skupaj zalijem z dobro domačo slivovko. Ne verjemi tistim, ki pravijo, da slivovka za to ni primerna in da je boljši sadjevec - tisti ne vedo, kaj je dobra "višnjevača". Zaprem s polivinilasto vrečko in gumico.
Kozarec postavim za nekaj dni na sonce - toliko, da se sladkor raztopi (vsebino vsak dan pomešam, da pospešim topljenje). Ko ni več sladkornih kristalčkov, prestavim kozarec v klet in nanj pozabim - ponavadi kar do naslednje sezone. Dlje ko se bodo višnje namakale, boljši bo okus.
Pred konzumiranjem se pijača po potrebi še dodela - odvisno od tega, kako močna je bila slivovka in kako "hud" liker imaš rada. Če se ti zdi premočen, lahko dodaš malo prekuhane vode, ki ji po potrebi lahko dodaš še sladkor. Meni osebno ni všeč, če je presladko.
Količin ti ne morem napisati, ker delam vse "od oka" in ker so okusi seveda različni. Najbolje je, da sproti poskušaš, in to čimbolj pogosto
Blanchy