15. avg 2018 16:14
Če ne najdš nikjer navadnih rjuh, pojdi v kakšno trgovino z metražo. Tam se ponavadi dobi tudi navadna, pri nas smo rekli kotenina, za rjuhe. Imajo jo v širini za enoposteljno ali dvoposteljno posteljo, lahko enobarvno ali pisano. Potem se pa kupljeno rjuho lepo zarobi in je.
Sama se še spomnim, kako so mame kupile celo balo take (ponavadi enobarvne bele) kotenine in potem se je zašilo rjuhe in prevleke za blazine. Včasih se je dalo tudi kakšni vezilji, da je izvezla vrhnjo rjuho in prevleko za blazino, mogoče tudi dodala monogram (začetni črki imena in priimka neveste) in to je bilo za nevestino balo. Včasih so v vrhnjo rjuho všili tudi čipko, najbolj cenjena je bila v naših krajih idrijska čipka, ki so jo včasih tudi kupili pri čipkarici, potem pa so vezilje to znale všiti.
Za zimski čas pa je obstajala tudi toplejša flanela iz katere so tudi zašili rjuhe. Oh, kje so že tisti časi.
Še moja mama je imela označene rjuhe z monogramom, pa prte, pa kuhinjske brisalke, pa brisače in tudi žepne robčke. Tudi oče je imel na žepnih robčkih svoj mnogram. Meni so bile doma najbolj všeč za poletje bele lanene rjuhe, ki so bile tako prijetno hladne, pa tako lepo kvačkano čipko so imele in monogram moje none.
Lep dan še naprej.
tedyka