3. maj 2018 11:25
babka1951 je napisal/a: |
O teli Ljubenski potici sem veliko prebirala že takrat, ko je Katarinči postavila vprašanje: Vejice katerih dreves so običajno povezane v butaro? No ja, šla sem mimo, ker mi to ni glih ena jedljiva potica |
Joooj, babka, ne morem si lastiti zaslug za tisto vprašanje, spomnila se ga je dočka, veš ...
Sicer pa, tudi jaz sem (logično) razmišljala v smeri nenavadnih, a vendarle "jedljivih" (dopade se mi izraz) potic ...
Bolj ko razmišljam, ali so Ljubenske potice res posebne potice, bolj se (vsaj meni) nekako zdi, da so zdajšnje(!) res unikatne Ljubenske potice pravzaprav bolj posebne butare, ne pa posebne potice. Toda testene butarice, kot so nekoč(!) izvorno morda* bile, hmmm ... ja, tistim bi vsekakor lahko rekli posebne potice ... kakorkoli, nadvse zanimiv običaj oziroma poimenovanje butaric, sicer je pa fino, da v tej "hčerinski" in seveda tudi v izvorni igrici izvemo toliko novega in zanimivega.
* citiram iz zgoraj pripete povezave:
"Potica, ki ni potica
Ime "potica" se je najbrž uveljavilo po butarah, ki so bile v preteklosti izdelane iz boljšega kruha ali peciva in zelenja. Domačin Martin Juvan ima nekoliko drugačno razlago: "Včasih, ko sem bi še otrok, se je na butaro dalo jabolko. Pri nas na Ljubnem pa jabolčnemu zavitku pravimo potica. In tako butaricam pravimo potice."
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 3. maj 2018 12:41