16. apr 2018 20:27
Tako je, vse drži, to s potičkami v Prlekiji je moja babica poznala- ftičke je pekla, no v Beli krajini naj ta dan ne bi vpregali živine, načeloma, elaphus, pa je odgovor OK. Nadaljuj.
16. apr 2018 20:27
Tako je, vse drži, to s potičkami v Prlekiji je moja babica poznala- ftičke je pekla, no v Beli krajini naj ta dan ne bi vpregali živine, načeloma, elaphus, pa je odgovor OK. Nadaljuj.
16. apr 2018 22:27
"Kam bi del?" Posledica katerega dejanja je ta stavek, ki ga pa ne izgovori živ človek? In katera vraža v zvezi s tem dejanjem se je ohranila do današnjih časov, ne nazadnje tudi po zaslugi Antona Aškerca?
Lp
17. apr 2018 5:40
"I, tam kjer si vzel!"
Po vrnitvi z dobre kupčije na semnju("Sejem bil je živ. Prodal i on je par volov.....") je srečal duha mrtvega soseda z mejnikom na hrbtu, ki ga je, ko je bil še živ, premaknil na sosedovo stran, kot pokojnik pa ga je moral vrniti na svoje mesto, da bi našel mir v posmrtnem življenju. Zatorej mrtvi nimajo miru, dokler ne poplačajo svojih grehov za časa življenja. Tako nekako.
Dobra! čestitke!
17. apr 2018 6:47
Uh, si pa hitra! Ja, imaš, prav, gre za prestavljanje mejnikov. To je bilo eno najhujših kaznivih dejanj v kmečkem pravu. Zato so ljudske vraže predvidevale, da bo moral storilec po smrti mejni kamen prenašati in spraševati: "Kam bi del?", dokler ga ne bo odrešil nekdo, ki mu bo odgovoril:" Kjer si vzel." (Slovenski etnološki leksikon, 2004).
Marjja, novo vprašanje, prosim
Lp
17. apr 2018 19:38
Kdo je Korant oz. kako je nastal? (po prekmursko)
18. apr 2018 14:16
Zanimivo vprašanje, čeprav odgovora ne vem.. Sem se pa že velikokrat vprašala zakaj enkrat rečejo Kurent, drugič Korant? Je to kaj povezano z vasjo in mestom?
18. apr 2018 14:55
Menda je vseeno,Kuret ali Korant. Razlika v izrazu je iz in pokrajine v pokrajino, drugaćna.Če sem si prav zapomnila? Je pa bil baje najprej bog veseljačenja.
Sporočilo je spremenil(a) ultranova dne 18. apr 2018 14:55
18. apr 2018 15:26
Prekmurska legenda pravi........??
18. apr 2018 15:35
Dobra je ta legenda! Če bi bil Kurent/Korant punca, si s to težavo ne bi belila glave.
18. apr 2018 16:19
haha......bom kar v puščavi ostala, nimam ideje, kaj bi vprašala
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Mini čokoladni hlebčki
Zmagovalni bananin kruh