22. nov 2018 6:12
Kdor vsaj malo vrtnari ve, da je z vrtom kar veliko dela, pa narediti je treba takrat, ko je za neko opravilo pravi čas, pravo vreme, luna in še kaj in ne čez teden ali dva. Pa med dopustom mora nekdo poskrbeti vsaj za zalivanje Pa tudi kljub trudu vedno ni uspeha, nenazadnje tudi denarni vložki niso zanemarljivi, saj so semena draga, prav tako razna gnojila in škropiva, voda za zalivanje, če je bolj sušno leto.... da ne omenjam primernega orodja, pa kam vse to spravit, če nimaš ravno hiše in garaže. Bi bilo velikokrat lažje in bolj enostavno, če bi zelenjavo kupili. Tako da Kozamurnik, tudi če ima tvoja mama lep vrt, nič ne zraste samo, saj mora na urejen in negovan vrt padati senca gospodarja - tako da ji ni nič podarjeno, kot mislijo te fine gospe. Verjamem pa, da je ponosna na svoje delo in obilne pridelke.
Pa ne me narobe razumet - imamo vrt, njivico oz. dve, nekaj sadnih dreves, nekaj grozdja in vem o čem govorim. Ponosna sem na to, da kar nekaj pridelamo za lastno uporabo, da v času obilnega pridelka, lahko tudi komu kaj dam, kar ne bom porabila, ostalo pa pač dokupim, kar še manjka ali za kakšen lušt izven sezone. V vseh teh letih sem ugotovila, kaj pri nas zraste in kaj ne in niti nima smisla sejati. Najbolj pa sem vesela sedaj jeseni, ko imam obilo domačega radiča, nekaj motovilca in špinače, pa še vedno lepo zelen vrt z zeljem, ohrovtom, brstičnim ohrovtom in brokolijem, pa seveda vedno svežim petršiljem in tudi že solato, ki bo naredila glavice spomladi, če bo sreča.
tedyka