Najprej hvala za branje, lepo je postati aktivni član leta občudovane skupnosti.
Kot vestni packalec posode sem si zamislil sledečo hrano. Ali pa ji recimo raje snov. Iz užitnih sestavin, tako da je tudi rezultat užiten. Zadeva počasi ne uspeva, zmanjkuje mi idej in znanja s področja kemije, modernistične kuhinje in industrijskih dodatkov. Zato se obračam na vas, za nore in manj nore ideje, izkušnje in predloge.
Zadnje dve leti sem v 143 poskusih želel sestaviti recept, ki bi imel naslednje lastnosti:
-tališče, 60-80°C
-trdost v hladnem stanju (tako da ne moreš zariti nohta vanj)
-nesprijemljivost v hladnem (če daš dva kosa skupaj se ne sprimeta)
-elastičnost (da lahko zadevo upogneš pa se ne zlomi-vsaj ne takoj)
-dolg rok trajanja (da se ti v enem mesecu na polici te lastnosti ne spremeijo)
-sladek ali pa vsaj čimbolj nevtralen okus
Skratka, "plastika".
Glavne sestavine, ki se mi zdijo uporabne in sem jih uporabil:
-sladkor
-olje
-želatina
-agar
-čebelji vosek
-mleko v prahu
-sirotkine beljakovine
-koruzni škrob
-take in drugačne čokolade in kakave
-haribo kačaste bombone
-maslo
-voda
Kombinacij teh sestavin je ogromno, načeloma po principu vrzi v kozico, segrevaj in mešaj, ampak preden ugotoviš, da ena kombinacija ne deluje narediš vsaj deset različnih deležev sestavin, in boljše tri četrtine te že gledajo postrani med vsemi pekipapirji in rjavimi kupčki v kuhinji.
Kar bi se mi zdela trenutno dobra opcija je: raztopiti sladkor v olju, dodati želatino in mogoče malenkost voska. In nikakor uporabit nič vode. Vsaj dve stvari tukaj sta za moje poznavanje kemije v ozadju težko izvedljivi. Kdo ve kaj naj zamešam da se stvari sprimejo?
Lepo da ste prebrali do konca, hvala. Če se utrne kaka ideja, le na plan z njo.