4. jun 2004 10:20
Grška feta je žal zelo draga, zato pride v poštev samo občasno. Glede na to, da imamo tak sir v oljčnem olju res radi, pride vmes kakšen drug sir. Dober je kar Vipavski sir v slanici. Kakšen slani mladi srbski sir bi bil gotovo tudi v redu. V trgovini kupim tistega, ki ga imajo v delikatesi narezanega na kose v slanici. No, enkrat se je naredilo, da sem kupila tak sir, da je bil po nekem času v oljčnem olju tako mehek, da se ga ni dalo niti dobro prijeti. Pa smo ga kar namazali z zelišči vred in je bilo božansko dobro. Zelišča? Kar mi pride na pamet, bolj mediteranska. Rožmarin je obvezen, suhega nadrobim ali nasekljam. Origano, majaron, bazilika, peteršilj... Mogoče poper, če želiš bolj pikantno, ali nasekljan suhi feferon. Nismo ravno taki gurmani, da bi po okusu ločili prisotnost ali odsotnost pikice neke začimbe... Raje vzamem suha zelišča kot sveža, se mi zdi, da v olje bolj pašejo. Nasujem na plitek krožnik, kar zmešam med sabo, pomakam kocke, zlagam v navaden steklen kozarec za vlaganje. Za darilo bi bilo bolje vzeti kakšen lepši kozarec. Zalijem z oljčnim oljem, ki ga pač imam doma, iz naših trgovin, včasih na morju kupim kakšnega dalmatinskega. Fino je, če je olje dobro, saj je poleg sira tudi samo začinjeno olje božansko na kruhu ali za pomazat. Pri nas stalno godrnjajo, da sem naložila samo sir, nič olja. No, jaz imam s tem res dobre izkušnje, ravno včeraj sem nastavila novo rundo. Pozdrav, Fani