24. nov 2016 9:46
Vrata običajno odpira gostitelj in mu darilo izročim ob pozdravu, razen če je priložnost drugačna in se darilo izroča kje v notranjosti.
Ne pričakujem, da mi kdo razkaže hišo ob obisku, razen če se preselijo bližnji prijatelji (ampak pri njih gradnjo že sproti spremljamo in pomagamo ...), in tudi jaz ne razkazujem našega doma. Razen če kdo kaj želi videti (svakinja je arhitektka in imamo doma nekaj izvirnih rešitev).
Jasno, da je tv izklopljen, računalnik enako (itak ga ni v dnevni sobi in jedilnici). Včasih je na tiho nastavljen kak cd ali radio, ampak res izjemoma in bolj na tiho.
Darilo vedno odvijem oziroma pogledam, kaj je v vrečki, se zahvalim, in dam na vidno mesto (v kuhinji na mizo, ker jemo v jedilnici, ali na klubsko mizico v dnevni sobi, odvisno od tega, kje se zadržujemo). Pijače, ki jo dobim(o), ne odpiram(o).
Mizo seveda pospravljam sproti, po posameznem hodu. Ker je pri mizi tudi mož, lahko sproti dam posodo v pomivalca in se prva runda pere ž,e ko smo mi pri glavnem obroku. Ali pa stroj napolnim tačas, ko čakam, da zavre voda za kavo.
Ko vsi gostje pojedo posamezno jed, z mize sproti odnesem krožnike, s katerih so jedli, in pribor.
Na koncu obsedimo pri pospravljeni mizi, na njej so le krožnički za desert ali pladnji s siri, če jih postrežem, in seveda kozarci ter pijača.
Le če dam na mizo samo hladne jedi, na več pladnjih, potem mize ne pospravljam sproti, odnesem le kak prazen pladenj in če je potreba, znova naložim hrano, če gre druženje proti koncu pa seveda ne. Odvisno od trenutka.
mamamia