27. maj 2004 7:57
Za nekaj v usta čez dan, ko imaš polpenzion, je res hitro dosti. No, odvisno od starosti otrok in ješčosti odraslih... Imam prijateljico, kjer polpenzion odpade, ker mož hoče kompletno mesno kosilo in od tega ne odstopa.
Za otroke sem pred nekaj leti doma napekla in vzela s seboj navadne piškote (ne presladke, ne čokoladne), prepečenec, čokolino, tam smo kupili kakšen jogurt, kruh, namaz. Sadje, solata. Nič inovativnega, vendar gre.
Glede tvojega vprašanja o pasteririziranju lahko povem samo svojo izkušnjo. Lani sem prvič poskusila, da sem zelenjavno omako vročo naložila v kozarček in dala v shrambo. Z vrta poberem razno zelenjavo, predvsem paradižnik, papriko in bučke, skuham, ponavadi naložiim v vrečke in v zamrzovalnik. Poskusni kozarček sem odprla ravno včeraj, lepo je zdržal od lanskega septembra. Mislim, da ga nisem niti posebej pasterizirala, saj sem imela le en majhen kozarček, samo vroče zaprla. Res pa je, da sem ga ves čas hranila na hladnem v shrambi.
Po moje je ta tvoja ideja s kozarčki z omakami izvedljiva. Kljub temu bi jaz raje kupila kozarčke od Barille (ali podobno), imajo dobre, zelo različne omake, zelenjavne in mesne, predvsem pa so 100%. Kaj boš naredila, če boš šele na licu mesta in 2 uri pred kosilom ugotovila, da pasterizacija ni uspela?
No, samo v razmislek. Če se sicer izogibaš industrijsko pripravljeni hrani in konzervam, je mogoče na dopustu dovoljena kakšna manjša izjema.
Pozdrav, Fani