6. jun 2005 13:30
Kruh je tako enostavno speči, da ga res lahko prav vsak naredi sam in Ninky, da boš "zihr" da ješ polnozrnatega, ti svetujem, da poskusiš.
Recept:
1 kg polnozrnate moke (Žito, Intes)
1 l vode - približno
žlica soli
25 g kvasu
pikica sladkorja (da se kvas aktivira)
Najprej pripravi kvas: zdrobi, dodaj pol žličke sladkorja in 1,5 dcl mlačne vode - pusti par minut, da kvas prične vzhajati - v tem času že lahko mesiš testo:
V posodo streseš moko, v sredini narediš jamico in počasi dodajaš soljeno vodo (z vilicami mešaš in počasi vodi dodajaš moko). Ko bo testo še dokaj mokro, dodaj še kvas.
Ko boš testo ugnetla do te mere, da ne bo več čisto razmočeno, lahko daš na mizo in še malo pogneteš. Zraven imej pripravljeno rezervno moko, da jo boš lahko po potrebni dodala ( da se ti preveč ne prijemlje za roke).
Testo oz. zdaj že hlebček položi nazaj v posodo in pokrij - pusti vzhajati cca 1 uro.
Ko je vzhajano, pomokaj mizo, stresi nanjo testo in še enkrat rahlo pogneti. Drugič lahko vzhajaš v slamnati posodi (vstavi kuhinjsko krpo in jo pomokaj) ali kar na pekaču, ki si ga pred tem pomokala s
polnozrnato moko. Ko bo hlebček dobil lepo vzhajano obliko, ga položi v pečico, ki si jo predhodno segrela na 200 stopinj in peci 45 min.
Kruhu lahko dodajaš razna semena, jaz kupim kar mešanico semen. Lahko pa narediš več hlebčkov ali kaj podobnega.
Kar korajžno, vem da ti bo uspelo.
Še za Mariko!
Čestitam k uspešni dieti in hvala za dobrodošlico in glede na to, da obvladate to prehranjevanje, vas prosim še za kakšen koristen nasvet, saj veste, na začetku ti vedno zmanjkuje idej.
Marmelade jaz ne bom sama pripravljala, pa me zanima, če je tale etina res v redu - a so to tisti džemi iz 100% sadja.
LP
teni