4. dec 2015 12:56
Ker sem bila tudi sama dolgo časa predebela in sem morala zato, da sem shujšala, tudi precej spremeniti način življenja, bom še jaz prispevala par nasvetov, ki so vsaj meni pomagali:
- Spremembe uvajajte postopoma. Če bo naenkrat imela vsak dan pred sabo zgolj kupe zelenjave, ki je zdaj ni navajena, se ji bo uprlo. Naj bo hrana (vsaj za začetek) taka, ki jo pozna, ampak malo spremenjena - na primer pica s polnozrnatim testom, paradižnikom, malo(!) sira, piščančjimi prsmi in še eno zelenjavo, ki si jo izbere sama. Ali pa rižota z naribano melancano namesto smetane. Mogoče pire krompir, kjer je polovica krompirja zamenjana s cvetačo. Receptov in nasvetov je po spletu in knjigah ogromno.
- Pojasnite ji, da ni treba, da je kot vegetarijanci. Ok, tukaj mogoče malo tvegam, ker grem glede na tvoj zapis malo kontra nasvetom zdravnika, ampak če ima rada meso in ga bo zelo pogrešala, ga vključite malo več, kot je napisano v dieti, pa izberite bolj nemastne kose. Piščančje ali puranje prsi, ribe, pusta govedina... po mojem (seveda v manjših količinah kot do zdaj) ne bi smele ovirat napredka, če gre zgolj za hujšanje. Če gre še za kakšno drugo zdravstveno težavo se seveda držite navodil zdravnika.
- Nobena hrana ni prepovedana. Ampak nekatere stvari jemo pogosteje kot druge. S kosom torte za rojstni dan ni nič narobe, ravno tako ne s koščkom ali dvema čokolade na športnem dnevu, problem je samo mera - dva koščka in ne dve vrstici čokolade, in ob "posebnih" priložnostih in ne vsak dan. Obstaja seveda tudi varianta, da se popolnoma odpove "junk foodu" in marsikdo, ki je to poskusil, pravi, da po enem, dveh mesecih želja po njem popolnoma izgine, ampak mislim, da bi bila za najstnico, ki se ji že tako jedilnik močno spreminja in ima okoli sebe verjetno polno skušnjav, prva možnost boljša.
- Nobena hrana ni obvezna. Če kaj res ne gre, potem ne gre. Ampak seveda v nekih razumnih mejah. Tukaj imam sicer najmanj izkušenj, ker moj problem ni bil v tem, da ne bi jedla zelenjave. Ampak mogoče samo kot ideja, naj poskusi vsakič nekaj drugega in naj poskusi zelenjavo "rangirat". Si zelo težko predstavljam, da ji je vsa zelenjava enako "ogabna", čeprav bo na začetku verjetno tako trdila. In tisto, ki je malo manj ogabna, bo verjetno prej in lažje sprejela na jedilnik, kot pa nekaj, česar res ne more spravit po grlu. Poskusite tudi pripravit isto zelenjavo na več različnih načinov.
- Nekdo je v enem od prejšnjih postov napisal, da samo s prehrano ne bo naredila veliko. To preprosto ni res. Urejena prehrana je najmanj 80 % uspeha, zato je ključno, da spremeni način prehranjevanja. Ne morem dovolj poudarit, kako pomembno je to in pomembno je, da tudi ona to ve. Kar pa ne pomeni, da šport ni pomemben. Predvsem je bistveno ohranjanje mišične mase - zaradi zdravja, splošne kondicije, pa tudi mišice kurijo več kalorij kot maščoba. Aja, pa seveda lepo oblikovano telo vedno lepše izgleda, kot suho ;)
- Naj se svet ne vrti samo okoli hujšanja. Spodbujajte jo, da se še naprej ukvarja s stvarmi, ki jo veselijo, mogoče razvije tudi kakšen nov hobi...
- Že veliko punc pred mano je to napisalo, ampak bom še jaz, ker je res zelo pomembno: Sodeluje naj cela družina. Brez podpore najbližjih (ne take "podpiram tvoje grizljanje korenčka medtem ko se bašem z vrečko čipsa", ampak tudi v dejanjih) je veliko, veliko težje. Mogoče se to komu zdi samoumevno, ampak poznam tudi primere, ko so starši otroka poslali v Stično, potem so jim pa ob obiskih čokolade nosili...
Za konec še ena majhna vzpodbuda: na začetku grejo načeloma kilogrami najhitreje dol, tako da je treba samo začet, in motivacija pride hitro :) Veliko vztrajnosti in uspeha želim :)
Kalpana