28. okt 2015 10:03
Kot šef kuhinje imam na to svoj pogled in če me kdo sprašuje v tem stilu vedno odgovarjam isto... Izhajam s svojega primera in ljudi, ki jih poznam.
Res, da izšolan kuhar, z veseljem šel v šolo... A če gledam sedaj nazaj, je dala šola sam ene in res samo osnove, ki sploh v današnji kulinariki niso aktualne... Imel pa srečo, da kot pripravnik delal pri odličnem kuharju in v parih letih dobil tako osnovo, za katero bom vse življenje hvaležen. Veš čas se preko knjig in interneta izobražujem, ker v kuhinji vsekakor ne smeš stagnirati in moraš znanje, ideje... nadgrajevati. Drugače te lahko vse skupaj hitro povozi. Sploh glede na trende in pričakovanja, ki so pri današnjem tempu...
ZA DELO V KUHINJI JE NA PRVEM MESTU: IMETI JEKLENO VOLJO IN "NARAVEN TALENT" (če je samo priučeno znanje se hitro opazi in se tudi okusi na korožniku..).!!! NATO SLEDI OBČUTEK ZA OKUS, LEPO...
Za začetek dela v kuhinji ne rabiš šole. Moji trije pomočniki nimajo gostinske šole, učijo se preko dela...
V tvoji situaciji ti priporočam, da začneš (če te veseli delo v kuhinji) kot pomočnik, kar v večini primirov pomeni pomivanje posode, osnovna priprava... Hkrati boš spoznala tudi delo v kuhinji in ugotovila, če ti tako delo sploh leži... Zelo veliko ljudi, ki pride delati v kuhinjo si predstavlja drugače in obupajo, ker so si delo v kuhinji ustvarili preko televizije... Sočasno hodiš na različne kuharske tečaje iz katerih boš odnesla več kot iz šole...
Moj prijatelj je po izobrazbi strojni tehnik, a je s časoma ugotovil, da ga veseli kuhinja. Začel je kot pomivalec, nadaljeval kot pomočnik in sedaj je eden boljših kuharjev... Vse je pa dosegel s prakso in stalnim izobraževanjem na raznih tečajih, knjigah in spletu.
ČE JE TRDA VOLJA IN SI MOČNO ŽELIŠ BO VSEKAKOR USPELO! A JE POTREBNO KAR NEKAJ ČASA, KER JE TUDI PRIPRAVA IN VSE OSTALO - ZELO VELIKA RAZLIKA MED DOMAČO IN PROFESIONALNO KUHINJO!!
blaž kuha
http://www.blazkuha.si/