Včeraj sem prvič v življenju priprvaljal ribo kornatsko hamo. Rečejo jih tudi grba pa verjetno še kak izraz obstaja. To je riba, ki jo je bilo pred nekja desteletji nazaj veliko v Jadranu potem pa je skoraj povsem izginila. Nikoli ni bilo povsem jasno zakaj, ali so jo preveč izlovili ali pa je nastala neka sprmemba v njenem biotopu in se je enostavno odselila. Pred nekja leti pa se je ponovno pojavila v Jadranu in štiri leta nazaj jo je začel gojiti Cromaris. Včeraj sem jo prvič videl na našem trgu in sicer jo je imel v svoji ponudbi Spar. Konzumna riba tehta običjano več kot 1 kg baje pa zraste tudi do 2 metrov. No vzel sem kilsko potem ko sem prveril, kdaj je bila potegnjena iz vode, in bil čisto presenečen, saj je bila kljub temu, da je bila ulovljena pred štirimi dnevi še povsem solidna, čvrsta in rez neprijetnega vonja. Ribo sem sfiliral, in ker sem želel spoznati pravi okus sem jo samo solil , popral in poškorpil z malo limoninega soka. Pekel sem jo v žar ponvi in bila je odlična. Morda celo ena izmed najboljših, kar jih poznam. Tako da, zelo toplo jo priporočam vsem, tudi tisti, ki sicer niste ne vem kakšnni ljubitelji rib.
hedonist