Kemija

frajla1  

član od: 11.9.2015

sporočila: 23

tema odprta - 22. sep 2015 18:51 | ogledi: 3.879 | odgovori: 8

Prosila bi vas če mi napišete kako se nariše (mogoče priložite še kakšno sliko,ker nič ne najdem..) racionalna formula npr. za METAN,ETAN,PROPAN---> snov 9. razreda (CH3-CH3)...

Hvala

frajla1

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

22. sep 2015 19:10

Tako kot si zapisala, lahko brez vezaja ali pa z njim.

Vesnuska

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

22. sep 2015 19:16

Čakaj, čakaj, draga frajla1, a ti nimaš nobenega učbenika? Bi rekla, da se tam vse najde, pa tudi čisto običajen striček Google najde tik-tak. Le loti se, vaja dela mojstra (če mojster dela vaje). Vem, verjemi, iz prve roke.

rimljanka

frajla1  

22. sep 2015 19:52

Vesnuska..ja to vem samo do tega ne znam priti...  npr. kako bi bilo za etan? Mogoče veste..

Vsaj da en primer dobim rešen in bom lažje rešila še druge

Draga rimljanka, sem iskala v učbeniku a nisem našla nič. Tudi na Googlu sem iskala a mi nič koristnega ne poiše-samo racionalne funkcije... iz vseh drugih predmetov, le iz kemije ne...

frajla1

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

22. sep 2015 20:18

V resnici je to zelo zahtevno in tezko za razlago. Risb se obicajno lotim tako, da na list papirja z dobro osiljenim svincnkom, ce ga nimas bo slo tudi s topim, nikakor pa ne sme imeti zlomljene konice (resnici na ljubo risanje deluje tudi z drugimi pisali )  ki ga vzames v roko (tisto s katero lazje pises) v pincetni prijem in ga prislonis rahlo na papir, pod kotom (meni ustreza 45) in potegnes krivuljo v obliki crke c. Poleg potegnes pokoncno, ravno linijo, pazis da le-ta po visini be presega prve in ko si z njo zadovoljna jo razpolovis, vendar tako da prve crte ne preckas. Dolzina te crte naj me bo prevelika, vzporedno s prvo vertikalno crto narises se eno, ki se tudi dotika horizontalne crte - vse skupaj spominja na H. Zdaj si skoraj zmagala. Za metan narises licno 4, ki sega pod spodnjo linijo prej narisane skice (horizontalna linija pri stevilki je obicajno poravnana z dnom skice, visina pa se ustavi pri sredini prej narisane H. To pa zato ker vsak C lahko tvori 4 vezi z drugimi atomi. Metan ima en c in 4 vodike. PRI etanu sta dva c povezana med seboj, itd. Samo risanje racionalnih formula brez predstavljanja strukturnih je lahko zavajajoce.

"Stressed is desserts spelled backwards!"

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

22. sep 2015 20:19

Kako ne: https://sl.wikipedia.org/wiki/Propan

Še en namig: stopi v kakšno knjižnico. Na primer šolsko. Učbenik Organska kemija, takoj na začetku morajo biti tile tvoji: metan, etan, propan, butan,.....

rimljanka

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

22. sep 2015 21:17

frajla1 je napisal/a:

Prosila bi vas če mi napišete kako se nariše (mogoče priložite še kakšno sliko,ker nič ne najdem..) racionalna formula npr. za METAN,ETAN,PROPAN---> snov 9. razreda (CH3-CH3)...

Hvala

frajla1

poglej tukaj

https://eucbeniki.sio.si/kemija9/990/index5.html

metan CH4   

etan CH3-CH3

propan CH3-CH2-CH3

butan CH3-CH2-CH2-CH3

pentan CH3-CH2-CH2-CH2-CH3

pri alkanih je to tako, da ima vsak C 4 "sosede" oz tvori 4 vezi - pri metanu C tvori 4 vezi s štirimi H atomi.

Pri etanu 1. C atom tvori tri vezi s tremi H-ji in eno vez z drugim C atomom in nato ta 2. C atom tvori 3 vezi s tremi H-ji

propan - 1. C atom tvori tri vezi s tremi H in eno vez z drugim C atomom. 2. C atom tvori nato še dve vezi z dvema H in eno vez s tretjim C. Tretji C pa nato tvori še 3 vezi s tremi H-ji.

Upam, da bo šlo. Če pa ne gre pa se oglasi na ZS.

http://www.mojalbum.com/tajda

frajla1  

22. sep 2015 21:24

Hvala vsem :)

frajla1

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

24. sep 2015 19:23

frajla1, v šoli obstajajo učitelji oz. profesorji, ki so pravi naslov za te zadeve. Učinkovito, hitro, enostavno in predvsem neposredno. Zakaj se ne obrneš nanje?

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti