27. jul 2015 17:54
Popolnoma te razumem, saj nisem prava ljubiteljica mesa že od malih nog, ko smo imeli pri babici domače meso- svinjino, teletino, govedino, kokoši, zajce.
Svinjina mi je vedno smrdela, zajci so se mi smilili, govedine je bilo preveč, teletina je bila za priboljšek. Piščancev domačih pa ni bilo, le kokoš. Tako sem praktično preživela svojo mladost ob zelenjavi, sadju, domači marmeladi, kuhani kokoši, pa postrvi ujetih na roke. Vse ostalo sem jedla, ko je bila nuja in drugega ni bilo.
Z leti sem ugotovila, da sveže, pravilno krmljeno meso ne smrdi. Sploh svinjina, da ne omenjam perutnine. Tako meso kupujem pri preverjeno dobrem mesarju, perutnino pa na tržnici. Mesarijam v trgovinah se izogibam.
Več kot leto dni sem bila popolnoma brez mesa in mi je ponovno zadišalo. Čeprav, če je le možnost jem ribe in ostale ribje jedi. Včasih pa mi preprosto zadiši domača hrana, ko se mi zase ne da pripravljati posebne jedi.
Če bi na vsak način rada okus mesa, pojdi v eno dobro mesarijo ( jaz hodim v M.Luka) kupi kosti in malo mesa in si naredi dobro jušno osnovo s katero obogatiš jedi. Ali pa kupi piščanje hrbte na tržnici jih popečeš in precediš, da dobiš omako. Meni bi bil vse to greh, ker bi meso piščanca pojedla s solato ali pomazala s kruhom, saj je okus božanski. Dobri so tudi v juhici z veliko zelenjave.
Jaz velikokrat kuham zelenjavne juhice v katere namesto kocke dam eno piščančjo perutko, bedro, kos telečjih reber, telečjo kost. Praktično v skoraj vsako jed lahko dodaš kos mesa, da dobiš dober okus. In če tebi ne paše meso bo morda pojedel tvoj partner ali pa kaka domača ali sosedova domača žival.
Najbrž si na tem, da si že dolgo na dieti in se ti spet lušta običajna hrana. Tako kot pravi mamamia, poskusi z malim odmerkom nečesa dobrega mesnega. Pravih nadomestkov ni.
Kjer je volja, tam je pot. Trixi