25. maj 2015 8:39
Mi k žaru nikoli ne jemo testeninskih solat.
Kot priloga je odlična koruza s curryjem - na maslu in olivnem olju se prepraži koruza, obilno potrese s curryjem, malo se posoli in popra, premeša. Umaknemo z ognja in ko je koruza že mlačna, vmešamo še malo kisle smetane.
Pečeno papriko po novem narežem na trakove, je bolj praktično za jesti kot če so fileji paprike celi, potem naredim enako: česen, sol, olje, kis in premešam.
Po novem se navdušujemo nad krompirjevo solato s feto, kaprami in olivami, hladna prav tekne k mesu z žara.
Ko je pečena runda mesa, za mesom na žaru popečemo na kolobarje narezano zelenjavo - bučke, jajčevce, na trakove narezano papriko in na kolobrarje narezan treviški radič. Vsak si po želji zelenjavo dodatno začini s mešanico olja, kisa, sesekljanih zelišč, soli in popra. Če kajostane, hladno mešanico naredim kot solato.
Tzatziki je itak zmagovalna kombinacija k jedem z žara.
Glede mesa pa jaz ne znam računat po dekagramih, bolj se zanesem na štetje po kosih mesa: na primer; po en kos vratovine, steaka in sv. ribice na osebo, plus pet čevapov, ena pleskavica in tri perutnice ali po eno piščančje bedro (sli dve, sče so manjša).
Vsekakor je treba upoštevati, kakšni jedci so gostje. Mi smo zapriseženi mesožderi. Za 20 ljudi bi jaz računala po dva kosa mesa plus nekaj čevapov, perutnic in po eno pleskavico na osebo, pa nekaj parov hrenovk za otroke.
Sicer pa , če kaj ostane, meni hledne tudi hladen roštilj. Recimo s prsti trgaš hladen kos sočne vratovine ...
Je pa tudi z žarom kot z vsem osatlim: če hočemo, lahko zapletamo do onemgolosti, lahko pa poenostavimo in ostanemo pri zlati klasiki. Če je družba prava, nihče ne bo opazil razlike in to je tudi najbolj pomembno.
Zatorej upoštevaj navade tebe kot gostiteljice in tvojih gostov, pa se temu primerno ravnaj glede vrst mesa in prilog. Če potrebuješ še dodaten nasvet, pa kar pogumno vprašaj, saj vidiš da smo tu ljudje dobre volje in prirpavljeni pomagat.
mamamia