Pozdravljeni,
prosim vse izkušene in vešče v peki za pomoč. V torek sem pekla biskvit za torto po receptu od šjorce:
http://www.kulinarika.net/recepti/3603/sladice/torta-nu
do sedaj kadar sem jo pekla je bilo vse ok, v torek pa mi je biskvit padel dol, tako da je bilo komaj za 3 oblate, in na sredini mi je pričela rast "šmarna gora", in na vrhu se mi je kar precej izsušil, pekla sem jo 40minut na 180°C ( če sem jo pekla 30 minut na sredini ni bila pečena), s tem da sem ko se je začela delat šmargna gora, sem znižala temperaturo za 10°C, torej zanima me kaj sem naredila narobe?
Aja pa še to, ker sem delala frozen za hčerko, sem jo premazala okrog in povrhu samo s smetano (pol navadne, pol rastlinske smetane) in je pridobila tak čuden okus, nič kaj po smetani, pa ni se sesirila - kot bi se navzela okusa po hladilniku, ali je mogoče? Zakaj?
Zdaj bi pa prosila še eno pomoč in sicer, tako torto bi spekla še za eno praznovanje, ampak večjo -pravokoto,pekač je od Zenkerja z snemljivim obodom mislim da dimenzije ca. 38 x 25 x 7 cm (D x Š x V), na škatli piše da je velikost za torto in pol fi26. ampak ko sem prejšnjič delala te velikosti, sem vzela sestavine po receptu za eno in pol,vendar je bil biskvit prenizek. Prosim za pomoč, za razmerje pri sestavinah .
Pe še nekaj, kako krasite torte, jaz se vsakič zelo zafrkavam pri krašenju in nanašanju zaljučne mase (se pravi na vrhu in pri straneh), da res vedno zgleda home made, vidim tukaj imate pa tako lepe slikice ????
HVALA VSEM ZA POMOČ !!!
b
bella106