10. apr 2015 19:38
Takole je: nizkocenovniki (easy jet, rayan air, wizzrad) dovoljujejo brez doplačila le en kos prtljage, ki ga vzameš s seboj v letalo, in ne sme tehtati več kot osem kg, tudi mesere so določene (in velikokrat ti to tudi prekontrolirajo prden greš na letalo). Niti ročne trobice ne smeš imeti ob tem, ali vrečke, ampak mora biti vse v tem enem kosu. Za prtljago, ki se čekira, torej tisto, ki jo oddaš in gre v tovorni del letala, nizkocenovniki različno kasirajo, odvisno od destinacje. Za 20 kg je med 16 in 20 evri, odvisno od prevoznika, kar presega to težo, se kar drago plača (za pet kg viška 40 evrov, toliko sem jaz enkrat na easy jetu plačala).
Nekatere družbe dovoljujejo 23 kg prtljage za čekiranje, običajno za prekooceanske lete (in je to običajno vključčeno v ceno vozovnice).
Če greš z agencijo, potem ti oni povedo, kako je s prtljago - koliko sme tehtati in kakšne so mere tistega, kar vzameš s seboj, in ali je v ceni paketa všteta tudi čekirana prtljaga (in morebitne mere za to - letalske družbe imajo različna pravila; obstaja internetna stran, kjer so tarife in druga pravila navedena za vse letalske družbe).
Ampak, kot sem rekla, če greste preko agencije, vam oni vse povedo. Če greste v lastni režiji (ampak mislim, da iz MB letojo le čarterski poleti, niso običajne linije nizkocenoovnikov), potem je pa treba ina internetni strani, preko katere kupujete karto, slediti navodilom - itak vse piše in cene se takoj pojavijo. Drži namreč, da imajo različne letalske družbe različne cene in različna pravila. Tu se tusi skriva kavelj poceni vozovnic - sama vozovnica je na prvi pogled poceni, prtljaga in vsi ostali dodatki pa potem lepo nanesejo.
Tule je link do vseh letalskih družb in ravil o prtljagi:
http://www.tripadvisor.com/AirlineFees
Sicer pa ti na tvoja vprašanja odgovorijo tudi na vsaki turistični agenciji.
mamamia