To temo odpiram, ker želim opozoriti na nevarnost, ki se lahko zgodi komurkoli, ki uporablja bankomate - vsi poznamo poizkuse kraje kartic ali osebnih podatkov s strani raznoraznih lopovov, ampak da človeka oropa banka, katere komitent je, pa je zame nekaj novega.
Prejšnji petek sem na bankomatu položil gotovino, ker je bila poslovalnica pač zaprta - varčevalni ukrepi bank o skrajševanju delovnega časa in zapiranja poslovalnic ne poznajo meja. Bankomat se fizično drži poslovalnice, tako da ima direkten dostop do njega zgolj osebje, ki je tam zaposleno. Ko je bančno osebje knjižilo moj polog, je iz meni neznanega razloga upoštevalo en bankovec manj, zato je tudi znesek na računu za vrednost tega bankovca nižji.
Ko sem zadevo danes zjutraj prijavil na banko, so izvedli notranji pregled, a napake niso našli, in jaz sem ostal brez svojega denarja; sicer so naročili še posnetek mene, kako polagam denar na bankomat, vendar ne vidim možnosti, kako bi to lahko obrnilo situacijo meni v prid. Dokaz, da sem bil na bankomatu, je listek, ki sem ga dobil na koncu, koliko denarja sem dejansko položil, pa ne morem dokazati na noben način.
Seveda dopuščam možnost, da sem se sam zmotil in pred pologom narobe preštel svoj denar, dvakrat, in da sem, nezavedno, baraba, ki želi oškodovati banko. Verjetnost za to pa je zelo majhna.
Obstaja še možnost prijave na Banko Slovenije, ki opravlja nadzor (oz. naj bi ga) nad bankami, in seveda civilna tožba, ki pa je vrednosto in živčno popolnoma neprimerljiva z odtujenim zneskom, tako da praktično ne vidim možnosti, da bi dobil nazaj tisto, kar je (bilo) moje.
Za moje pojme so tako banke kot zavarovalnice največji lopovi, ki z dovoljenjem oblasti legalno kradejo denar, (če koga bolj zanima, kako dejansko funkcionira bančni sistem, si lahko prebere tule) mi je pa tole zelo dobra lekcija, da od sedaj naprej gotovino polagam zgolj še direktno na okencu, čeprav zamudno, začnem dosledno zapisovati serijske številke vseh bankovcev, ki jih bom imel v lasti, in pa zamenjam banko.
Predvsem znane prepirljivce, pa tudi ostale uporabnike, vljudno naprošam, da teme ne izkoristite za medsebojno obračunavanje - šefov ne bo imel milosti.
Andrej
Drejček