11. apr 2015 17:14
A misliš tistega Primorca, ki je za predstavitveno jed pripravil torteline s cipljem? Fant je res poln idej. Pa še nekaj jih je.
Meni je oddaja zanimiva. Ne glede na to, da jih mnogo ni poznalo mehiške hrane, je bil to vseeno izziv.Včasih je morda dobro, da manj veš, poznaš le osnove, saj potem ne zapletaš in so okusi čisti. Meni je zanimivo ocenjevanje, je pa seveda škoda, ker gledalci ne moremo jedi tudi okusiti, da bi res do konca spoznali ocenjevanje, katere okuse torej komisija priznava in katerih ne.
Ker imam zda nekaj tednov več časa za tv kot običajno, redno gledam tudi 3 -2-1- kuhaj na hrvaški RTL. Tam je šele hec. Po nekaj uvodnih krogih, ko tekmovalci kuhajo iz enakih sestavin, je zdaj tako, da jim komisija določi sestavine in morajo prirpavljat hrano, kot pač znajo in zmroejo. In se je ena sicer odlična kuharica kontinentalnih jedi znašla pred nalogo, da mora pripravit brodet. Je prizanal, da komaj razlikuje ribe in da je brodet tudi jedla samo enkrat in da nima pojma ... Spet ena druga, ki še ni nikdar tatarca prirpavljala, je dobila izjemno visoke ocene, ker ji je z enostavnostjo uspelo zadet v polno. Pa ena starejša gospa nenehno poudarja, kako dobro kuha in da doma vse pojedo in jo vsi hvalijo, komisija pa jo je skritizirala za večino dosedanjih jedi (dva krat se je izvlekla za napredovanje v neposrednem dvoboju z drugim najslabšim v enem krogu, nedavno pa je izpadla, ker se ji je sesirila holandska omaka).
In tudi mi je škoda, ker gledalci ne moremo okusiti jedi.
Sicer pa, kot sem že rekla: eno je dobro kihat doma, za svoje ali prijatelje, in si zadovoljen, drugo pa je dat to jed ocenit poznavalcem, strokovnjakom, ko ne velja zgolj tista, da se o okusih ne razpravlja, pač pa se upoštevajo tudi določena pravila.
To, fasuas, da ljudje ne poznajo mehiške, azijske, celo italijanske kuhinje, mene ne preseneča več. Se je zgodilo, da me je znanka prosila za pomoč pri pripravi paelje - v dušeno meso z grahom in papriko je hotela stresti tisti riž, ki ga kuhaš kar v vrečki pa potem daš v jed ... o kaknem žafranu ne duha ne sluha, kaj šele o kakšno drugi sesatvini, ki sodi v paeljo, je bil pa curry vmešan.
Na slovenskem Masterchefu e pa ena naredila kao burrito, a zavit kot tortilja. Ve se, kako je zavita tortija, kako burrito itd.
mamamia