20. jan 2015 14:54
sara.vidmar je napisal/a: |
mamaF je napisal/a: | Potem pa se spomnim, da je od nekod prišla navada, da se je delalo nekakšne "ocvirke" tudi iz svinjske kože. Na trakove narezano kožo so najprej popekli v pekaču , nato pa še na hitro ocvrli v vreli masti (ali morda v olju?) da se je napihnila kot nekakšna luknjičasta krhka masa. Otroci smo mislili, da je podobno Smokiju, a kolikor se spomnim, nam ni bilo ravno všeč |
Take smokije poznam tudi jaz, ne poznam pa natančnega postopka, kako se naredijo. Ve kdo?
|
Ja, našla včeraj. Čisto preprosto:
http://kulinarika.net/recept/chicharrn
(ne uspe mi pravilno prilepiti linka - pri pretvarjanju predpogleda v sporočilo, se sam spremeni ... recept je v resnici na strani "okusno . je", link se pa kar sam spremeni v link iz kulinarike, ki pa seveda "ne obstaja".
Zato: vtipkaj v google "okusno(pika)je CHICHARRÓN", ali pa kar kar skopiram, ker ne gre in ne gre ... očitno se "kulinarika" in "okusno" ne moreta zmenit
Sestavine za 8 oseb
350 g svinjske kože
3 žlice grobe soli
2 žlici olja
olje za cvrtje
1
Svinjsko kožo dobro operemo in s papirnatim brisačkami povsem osušimo. Narežemo jo na 2,5 cm debele trakove. Pečico segrejemo na 200 °C.
2
V večji pekač nalijemo za 2 cm vode in čezenj postavimo rešetko, po kateri razporedimo prašičjo kožo, ki jo solimo ter na rahlo pokapljamo z oljem. Pekač postavimo v ogreto pečico in kožo pečemo 15 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice in kožo poberemo z rešetke. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa jo narežemo na 5 cm dolge trakove.
3
Večjo ponev do polovice napolnimo z oljem, ki ga dobro segrejemo. Olje je dovolj segreto, ko se okoli lesenega roča kuhalnice, ki jo potopimo v olje, naredijo drobni mehurčki. V olje damo po nekaj trakov hkrati in jih cvremo 3 minute, da se začnejo delati mehurčki in se nekoliko napihnejo. Ocvrte trakove s penavko poberemo iz olja in jih na papirnati brisači dobro odcedimo.
4
Ocvrte trakove prašičje kože lahko ponudimo tople ali hladne, kot prigrizek ali kot prilogo.
@Mamamia, točno, to je taprava "šmalctozna"
Mojca
Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 20. 2015 15:01