2. jan 2015 12:09
1. Če je nova ali zelo dolgo neuporabljena, jo namoči v vodo za nekaj ur, daj iz nje in posuši.
2. Pekač namažeš z maslom, meni se obnese mlačno, ki se lepo maže, posoda pa je na sobni temperaturi (take iz kleti raje ne napolni s poticoi, ne bo korsitilo niti vzhajanju, niti glini), posuješ z ostro moko ali ne, jaz običajno ne. Če ima posoda v sredi tulec, ga dobro namaži, običajno samo tam malo površni.
Potico potem daj v pečico, morda malo nižje kot običajen pekač, pečeš malo dlje, sploh, dokler pekač in upečen, se testo spodaj malo težje zabarva, zato morda pokriješ s papirjem, ko je zgornja skorja dobro pečena.
3. Če je pekač povsem nov, predlagam, da za prvo peko spečeš kruh, s tem se bo pekač prepekel, kruh boste pa posjedli.
Pekač s testom daš v vročo pečico, ko ga daš ven pa je pomembno, da ga odložiš na les ali na debel časopis, da ni prevelike razlike v temperaturi (oz. je podlaga slab toplotni prevodnik, torej dober izolator). Čez kake 15 ali 20 minut daš potico iz pekača.
Ko enkrat pečeš v takem pekaču, so navadni manj zaželeni, vsaj pri meni je tako. Še to: potico pred peko premažem z maslom in do dna prepikam s tanko iglo.
rimljanka