19. dec 2014 15:17
Res je.
Precej časa nazaj sem gledala zelo pretresljiv film o žrtvah nasilja/maltretiranja na neki srednji šoli - za razliko od podobnih filmov je ta prikazoval tudi tragični pojav t.i. self-bullying-a, ko žrtev dobesedno nadaljuje delo akterjev in se sama maltretira, kar se kaže v izgubi samozavesti in predvsem samospoštovanja zaradi dolgotrajne izpostavljenosti obrekovanju in zafrkovanju, če ne že nasilju. Žal se ne spomnim samega naslova, se pa spomnim končnih scen, ko so žrtve šolo in starše ter součence soočile s posnetki maltretiranja, da jim je končno 'potegnilo', kaj se dejansko dogaja.
(bi bila vesela, če se kdo spomni tudi naslova filma...)
Seveda moja šola ni bila nobena izjema, kar se tiče tovrstnega maltretiranja/nasilja, in 'na meniju' so bile zelo različne tarče, tj. od bosancev do možač in mehkužnih piflarjev ter grdih piflark, po možnosti seveda iz manj premožnih družin.
V tem smislu se mi zdi zato zgrešeno (če ne že populistično), da se izpostavljajo samo tarče nasilja iz drugih držav, ker je problem veliko globji in ima mnogo širše razsežnosti.
Pa še za konec - je to dopustno/ok? Seveda ne. Ampak nekje se taki morajo in bodo izživljali, nekateri zaradi osebnih težav, spet drugi enostavno iz hudobije in zlobe in pa za učinek v smislu 'feel good/better about yourself', tj. da če nekoga pač dobro potunkaš v blato, se zdi, da si sam pa kao nekaj več. Al pa enostavno za hec, ker je 'smešn'.
Še hujše je, ko vmes skušajo poseči odrasli, ki pogosto niti ne razumejo vsega, žrtvam p se za povrh pogosto obetajo še 'obresti' v takšnih in drugačnih oblikah, če/kadar ukrepi ne dosežejo svojega namena.
Nasploh se mi ne zdi pametna odločitev, da se izpostavljajo same tarče maltretiranja, temveč je treba prej in predvsem obsojati ravnanje in hkrati najti razloge zanje.
Life is war against boredom~
Sporočilo je spremenil(a) MiriBon dne 19.dec 2014 15:47