18. dec 2014 9:27
Povprečni 9 kg malček se že krepko kobaca, samostojno sedi in zato "polležeča poza" v takem ležalniku pri njemu služi kvečjemu, ko zadrema.
Mi smo 18 let nazaj dobili enega na posodo, čisto enostaven je bil, pa ne vem, če je bil dejansko v uporabi kaj več kot parkrat ... še najbolj za fotografiranje spečega otroka na mizi, da smo ulovili lepo svetlobo, se mi zdi ...
Predvsem zato, ker se mi je zdelo bistveno bolj praktično poleči oz. kasneje posaditi otroka v navaden športni zložljiv voziček, ki sem ga pač v prvih tednih oz. mesecih, ko otrok še ne sedi, raztegnila v ležeč položaj in vozila otroka s sabo po stanovanju, da me je lahko opazoval pri opravkih ali zaspal v vozičku.
Vozičeh sem tako lahko iz kuhinje preprosto premaknila pred hišo, ko em obešala perilo ali šla po solato na vrt in ga nato spet porinila v stanovanje - skratka kamot in brez truda sem lahko otroka prevažala s sabo, če je bilo to potrebno :)
To so bili tisti čisto preprosti vozički na 4 manjša kolesa, t.i. "marele", ki niso zavzeli ogromnega tlorisa.
Takrat sem videla, da je 101 pripomoček, ki jih prodajajo, precej nepotreben za naš način življenja, če se malo znajdeš. Odvismo tudi od prostora v stanovanju, sama nekih višje ležečih prostih odlagalnih površin v kuhinji nimam, zato, da odlaganje na pulte in podobno itak ne bi prišlo v poštev , višina v vozičku oz. to, da sem voziček preprosto z nogo odrinila, ko mi je bil "pod nogami napoti", mi je bilo bistveno bolj praktično, kot da bi po tleh več čas prekladala to stojalo oz. ležalnik.
Ko pa je otrok enkrat toliko stabilen, da samostojno sedi in prijema stvari v roke, je pa itak veliko na tleh, da lahko kobaca in se obrača - oziroma, takrat so radi v stolčkih za hranjenje s pokončnim naslonjalom, da dobro vidijo, pa da se š čim igrajo na tistem "pultu", ki ga ima tak stolček ;)
Svetovala bi ti, da si od kakšnih prijateljev ali znancev zadevo za nekaj dni najprej izposodiš. Da sploh vidiš, kje in kako bi vi to v vašem stanovanju sploh uporabljali. In koliko ti je praktično težo otroka skupaj z ležalnikom prenašati od sobe do sobe (moraš računati tudi na to, da so bolj stabilni ležalniki kamot tudi recej težki).
Morda bo tudi tebi bolj ustrezal "poletni" športni voziček, tako kot je bilo v mojem primeru, probaj pa boš vdela, kaj je za tvoj način življenja bolj primerno :)
Mojca