9. apr 2004 18:35
Rožičev nadev s suhimi figami iz knjige Potice avtorja Andreja Goljata
30 dag rožičeve moke, 30 dag suhih fig, namočenih v maraskinu, 10 dag sladkorja, 10 dag masla,
1 dl jabolčnega pireja, 2 jajci, 5 dag piškotnih drobtin, limonina lupina
Na maslu in sladkorju prepražimo rožičevo moko (sladkor ne sme karamelizirati) zalijemo z jabolčnim pirejem, primešamo na kocke narezane in v maraskinu marinirane suhe fige, jajci ter limonino lupino. Pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu.
Namazan nadev potresemo s piškotnimi drobtinami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo. Položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc. Pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.
...Čas pečenja: 50 minut, temp.: 190°C, (vent.) 175°C, (plin) 2-3 stopnje.
Moja pripomba; za jabolčni pire naredimo čežano, pa je. Jaz bom tole delala jutri, uporabila bom pa rženo testo, bomo videli, kaj bo ratalo.
Reca!
Za nadeve iz suhih hrušk pa moram reči, da jih je preveč, pa ne vem, katerega bi rada. Ima dva različna s suhimi hruškami in bučnimi peškami, pa z orehi in suhimi hruškami, mešanim suhim sadjem, od vseh se mi zdi pa najbolj zanimiv tisti s proseno kašo in suhimi hruškami. Reci, katerega bi rada, pa se bom potrudila mojstra Goljata kar najhitreje citirati.
Čau,
Loni