19. sep 2014 20:40
Mamamia, ne govorim o podcenjevanju, da ne boš narobe razumela. Sploh ne. Prav greh se mi zdi da delam, ker s temi stvarmi res nimam kaj početi. Ali pa če mi čaji ali piškoti ne gredo dol, naj se silim in jih pod vsako silo jem?
Še vedno lahko ceniš izdelavo, rokodelsvo, delikatnost izdelka in namen obdaritve... Če bi vse shranil in razstavil (zdaj si predstavljal, da se to dogaja že tam enih 28 let, po 5 do 6 daril na leto), bi bila hiša polna suvenirjev drugih in ne tistega, kar je sicer meni pri srcu). Saj veliko, še posebej slovenskih daril, še vedno imava in to se sklada z vsem ostalim.
Kar sem hotela povedati je, da ne glede na to, kako je tebi nekaj neprecenljivo, se lahko zgodi, da nima v očeh nekoga drugega iz druge kulture, nobene dejanske vrednosti oz. nimajo s tem kaj početi. Tudi za najboljšo potico sem slišala: Oh, tole je pa zanimivo (that's interesting, povedano na najprijaznejši možni način, da je jedcu neužitno). Potica se v tujini obnese kot prigrizek h kavi ali del zajtrka (namesto kruha, masla in marmelade). Kot sladica pa nikakor. To so moje osebne in po 25 letih še vedno boleče izkušnje.
Vanja