1. sep 2014 11:22
Načeloma razlikujemo med "navadnimi", deviškimi in ekstra deviškimi olivnimi olji; razlika je v meni ne čisto znanih kriterijih, bo povedal kdo drug, v čem je osnovna poanta, zdi pa se mi, da gre za primerjavo na določen referenčen vzorec.
Sorta istrske belice, ki je najbolj pogosta v slovenskem primorju, da malce bolj pikantno olje, druge vrste pa vsaka sebi značilno - odvisno od oliv (ki jim domačini, kolikor je meni znano, pravijo uljke), ki zrastejo na oljkah različnih sort.
Test s hladilnikom je nesmiseln, ker ne gre za test direktne kakovosti olja, ampak za test, ali je bilo olje rafinirano ali ne - to pomeni, ali so olju pred embaliranjem odstranili rastlinske voske, ki so splošno uporabni v živilsko-predelovalni industriji, ali ne. Posledično nerafinirano olje pri nižjih temperaturah kristalizira, zaradi narave fizike mu malce naraste viskoznost, gostota pa se s temperaturo ne spremeni.
Definitivno pa olje ne sme biti žarko, nobeno, ker je to znak, da je olje slabo.
Osebno olje za domačo uporabo, pa sem tudi velik porabnik, že dolga leta kupujem v Škofijah pri Kopru, direktno od pridelovalke. Nikoli v trgovinah, in ker ne maram morja in posledično ne hodim na Jug, tudi ne na Jadranskih otokih.
Kot je zapisal Hedonist, je glavni kriterij okus vsakega posameznika/ce, in to naj Ti bo vodilo. Predlagam, da poiščeš na internetu nekaj pridelovalcev, lahko iz Slovenije, Hrvaške ali pa kod drugod, pojdi do njih, probaj in če Ti je všeč, kupi. Izogibaj pa se vsem posrednikom, predvsem veletrgovcem.
LP
Drejček