29. sep 2014 10:01
Tudi sam sem bil velik ljubitelj olj, vendar sem zelo omejil uporabo, ko sem prebral drugo plat medalje teh olj.
Citati iz knjige Meso je problem!:
RASTLINSKO OLJE JE ZDRAVO? SODOBNA POTEGAVŠČINA!
Kakor mnoge laži, tudi ta prevara izvira iz pohlepa. V 50-ih letih dvajsetega stoletja so se tovarne, ki so pridobivale olje iz semen, znašle v krizi, potem ko so se v proizvodnji barv in plastike namesto tradicionalnih surovin začele uporabljati cenejše surovine na bazi nafte. V obupnem iskanju novih kupcev so izdelovalci rastlinskega olja začeli na vse pretege hvaliti »varovalni učinek« rastlinskega olja za srce.
Vsakršno olje je škodljivo
Priznani fiziolog dr. Ray Peat je zapisal: »Vsakršno olje, tudi če je hladno iztisnjeno iz ekološko pridelanih surovin, nepredelano, hranjeno v stekleni embalaži in v hladnem, temnem prostoru, je škodljivo. Dejansko mu ne moremo določiti roka uporabnosti, ker se začne takoj kvariti. Ko se ogreje na telesno temperaturo, se še hitreje razgrajuje. Ko ga zaužijemo, se veže na celice in moti vse kemične procese v telesu. Posledično nastanejo hormonska neravnovesja, vnetja in vse vrste bolezni.«
OLJE ZA 31 ODSTOTKOV OMEJI PRETOK KRVI V ŽILAH
Leta 2000 je dr. Robert Vogel z marylandske univerze opravil raziskavo, pri kateri je meril arterijski pretok krvi sicer zdravih udeležencev – pred in po zaužitju olivnega olja s kruhom. Dr. Vogel je dognal, da olivno olje za 31 odstotkov omeji pretok krvi v žilah poskusnih oseb! Odkril je, da olja poškodujejo nežno endotelijsko oblogo krvnih žil, s tem ko povzročajo krčenje žil in tudi nastajanje žilnih oblog.
narava