30. okt 2014 15:30
Stvar navade na vegetasti "okus" je hecna stvar. Jaz tega recimo ne prenašam, (po okusu, ne zaradi predsodkov), kot tudi ne tistega posebnega okusa, ki ga imajo nekateri italijanski biskvitasti kolački, t.i. "merendine" in podobno, ali pa okusa "ACE" sokov. Ne vem, ali je tam čutiti kaka umetna sladila, ali kaj drugega, mi ne gre po grlu.
Moja stara mama je imela doma zajce, kure, piščance, svinjo - skratka samo domače meso. Prav tako zelenjavo. Bi rekla, da so bile že te sestavine same po sebi polnega okusa - a glej ga zlomka, prav spomnim se, kako je v vsako domačo rižoto ali celo govejo juho vrgla vsaj eno jušno kocko. že takrat mi ni bilo jasno, zakaj rabi zajec v rižoti še "goveji okus", saj sem takrat še mislila, da če je krava narisama na embalaži kock, to pomeni, da ima kocka okus po govejem mesu Otrok pač.
Ona pa je pri teh kockah vztrajala, ker je bil "okus boljši", tisti "štih" po glutaminatu ji je bil všeč, po mojem.
Nekaj časa je bilo popularno iz Avstrije nositi neke stekleničke Maggi "omakce", to so si odrasli občasno dodali k juhi, meni je že na daleč smrdelo. Predvidevam, da je bilo to prav tako nekaj "kocki" podobnega, samo v tekoči obliki?
(@mamamia, se ti morda spomniš te avstrijske "Maggi würze" ali kako se je že reklo temu čudu iz časov šopingov v Avstriji?)
Ampak dejstvo je, da jaz kot otrok polovice njenih jedi nisem marala, ker so imele zame okus po "šolskem kosilu". Pozneje sem pogruntala, da je to okus po vegeti oziroma/ali jušni kocki.
Potem sem opazila tudi pri nekaterih ostalih, da, kot je priporočal legendarni mojster Ivačič na TV zaslonih, v praktično vsako jed dodajo "još jednu žličicu Vegete", ker jim je tako bolj všeč.
Meni pa je na "šolska kosila" spomnila že navadna juha iz vrečke, ki sem jo kdaj skuhala na kakem kampiranju. Že samo tisti vonj. Otrokoma je bila pa zmeraj všeč.
Ne vem, če je kdo tako zelo navajen, da mora imeti vsaka jed še ta priokus, bo moral verjetno zadevo najprej postopno zmanjševati, potem uporabljati zgolj vsak drugi, tretji dan, da se bo počasi navadil še na druge okuse - oziroma na osnovne okuse zelenjave itd.
Vegetar, poskusi kdaj prežvečiti list bazilike, timijana, skuhaj si karkoli in namesto običajne "kocke" uporabi vsakič kakšno drugo začimbo - moda boš pogruntal, da ti je še kaj zeliščnega ravno tako všeč kot "kocka". Ali pa ta "domača vegeta", ki ti jo že druge omenjajo, to je tudi rav fin dodatek k nekaterim jedem, recimo fižolova juha je zame super z njo ;)
Kaj v tem stilu (receptov je pa itak več, ker vsak uporabi svoje priljubljene sestavine):
http://www.kulinarika.net/recepti/4151/ozimnica/domaca-
Probaj, morda boš zadovoljen!
Mojca
Sporočilo je spremenil(a) mamaF dne 30.okt 2014 15:32