2. avg 2014 15:13
Ognjič je napisal/a: |
Jaz bi pa rekla, da so v fensišmensi restavracijah porcije temu primerne in nikjer ne visi nič čez krožnik, v tistih, kamor hodi na malico tudi raja, ki fizično dela bolj ali manj cel dan, pa ni zrezek nikdar prevelik oz. golaža nikdar preveč. Vsaj tako menijo moji sodelavci, ki hodijo na malico tja, kjer se najedo, da lahko potem spet delajo naprej. Seveda ne v pisarni.
Ognjič
|
Ognjič, ja, vem to - "fenšismensi" so kupčki prelepo dekorirane hrane in malice so malice. In normalno oz. običajno je, da delavci, ki hodijo na malice, pomažejo krožnik še s kruhom.
A zakaj zaboga je treba "delavske porcije" streči v običajnih slovenskh gostilnah in kmečkih turizmih, kamor hodijo ljudje na nedeljska kosila in pogrebščine, recimo? To meni ni in ne bo jasno in od tod moje vprašanje.
Drage moje, poglejte (če se spomnite za 20 let nazaj), koliko so bile velike pice takrat in koliko so sedaj. Na oko bi rekla, da so v premeru 10 cm večje!
In koliko so bile velike kepice sladoleda v ranjki skupni državi našega otroštva. Se spomnite? Zakaj nam je bila takrat dovolj ena ali max dve kepici sladoleda, ki je merila slabih 6 cm v premeru, zdaj je pa "mus" prodajati take kupe, kot bi jih zidar z žlico nametal v kornet?
Jaz govorim o preobilnih porcijah nasploh in ta hrana je itak plačana, torej nihče nič ne prišpara (kar se gostov tiče). Že prevečkrat videno na raznih okroglih obletnicah itd., da bi za pogostitev, ki je (govorim zgolj kot primer) stala gostitelja recimo 200€, pa je ostajalo pol hrane, ki se jo je potem delilo med goste ali kako drugače pospravljalo, plačalo pol manj in bi bilo tiste pol manj hrane vsaj "na licu mesta" pojedene - in porabljeno pol manj denarja. No, to mi nikoli ne bo jasno.
marjja je napisal/a: |
MamaF, strinjam se s tabo, ampak ko je z varnostjo hrane vedno križ (HACCAP). Dvomim pa da se bi kateri gostinec ukvarjal še s tem. Ideja je pa itak dobra, vsekakor. marjja |
marrja, morda sem se nerodno izrazila. Nisem imela v mislih "recikliranja" ostankov hrane s krožnikov oz. iz pladnjev, pač pa to, da bi človek, ki prodaja dunajca po 15 €, to počel še naprej za isto ceno, porcijo zmanjšal za tretjino recimo in z denarjem oz. materialom (surovinami oz. sveže pripravljenimi obroki), ki bi bile "viška" oz. "že plačane" konkretno pomagal kot donator ljudski kuhinji, materinskemu domu, varni hiši itd.
Da skratka dnevno še naprej prodaja hrano gostom, ki pa jim je jasno, da tretjina njihove "porcije" oziroma plačila pomaga nekomu konkretno.
Tako nekako recimo, kot potekajo akcije "kava za prijatelja", ko poleg svoje pač vnaprej plačaš še kavico, ki jo bo potem nekdo drug lahko zastonj popil v tistem lokalu.
Itak pa vem, da sem preveč naivna, saj že v krogu žlahte ni "fešte", kjer ne bi bilo za orjaške količine hrane,ki se potem še cele dneve prelaga po hladilnikih, predvsem sladic in piškotov, s pripravo katerih zapraviš ogromno denarja, ves teden kasneje jih pa tudi ne moreš jesti namesto kosila, seveda.
Mojca