21. jul 2014 6:37
Urškaa, po mojih izkušnjah - če hočeš imeti "visok" štrudelj ne smeš imeti pretirano nadeva, pa še ta mora biti bolj kot ne bolj suh. Nekateri v ta namen naribana jaboljka stisnejo, da izteče sok in dodajo nekoliko več na maslu prepraženih drobtinic..., da se tekočina ujame in ne izteka in posledično štrudelj obdrži obliko. Meni je všečbolj sadna varjanta, in drobtinice (malo) pocvrte na maslu samo za okus - moj štrudelj je posledično nizek, je pa odličen po okusu, jesti pa ga je treba z žico. Drobtinice po mojih izkušnjah lahko nadomestiš tudi s pšeničnim zdrobom in maslo potem kar v koščkih daš na nadev (okus je manj intenziven, pšenični zdrob pa zelo dobro vpije odvečno tekočino).
Za štrudelj iz vlečenega testa razvlečem testo kar se da na veliko. Cca 1/3 nadevam (mogoče malo več), čez to potegnem testo in začnem rolati, tako da mi na koncu ostane še testa za 1x okrog štrudla. Dobro premažem z mešanico kisle smetane in rumenjaka, če je pregosto dodam malo mleka (ne sme biti preveč tekoče) in skrbno premažem štrudelj ter pečem. Ugotovila sem, da je tako najmanj verjetnosti, da mi štrudelj poči in začne iztekati vsebina. Sicer pa, kot je napisala naor je to nekaj najboljšega - ni lepo je pa super dobro in to se še ponavadi toplo poje z žlico iz pekača.
tedyka